Karadžić treći dan u Hagu

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji provodi treći dan u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, kao i svi optuženi dobio je mogućnost da se, kada to bude želeo, sretne ili razgovara telefonom sa članovima svoje porodice, pravnim zastupnicima i prijateljima.

"Karadžić može u svako doba da zatraži od Sekretarijata tribunala da mu odobri pravo na posetu", rekla je portparol Tribunala Nerma Jelačić.

Jelačić nije mogla da kaže da li je i čiju posetu eventualno Karadžić već zatražio, pošto, kako je navela, "Tribunal ne može da daje takve informacije javnosti".

"Kao i svi optuženi u pritvorskoj jedinici, Karaddžić će imati pravo na posete, naročito porodice i legalnih pravnih zastupnika, tako da u momentima kad to želi treba da popuni formular, navede čiju bi posetu želeo i kada, i da o tome obavestiti Sekretarijat Tribunala", objasnila je Jelačić.

Prema pravilima Tribunala, nema ograničenja kada bi neko i u kom vremenskom razmaku između poseta, mogao da traži novu jedino o tome treba da bude obavešten sekretarijat.

Upitana da li postoji neka određena osoba koja odlučuje o tome ko može, a ko ne može da posećuje Karadžića u pritvoru, Jelčić je odgovorila da "tu nema velikih odluka" i da sve što optuženi mora da uradi je da "obavesti sekretarijat ko bi došao, rodbina, prijatelji, advokati, i datum kada bi došli".

Istakla je da "svaki pritvorenik ima neprikosnoveno pravo da primi svoju porodicu i advokata".

Pritvorenicima koji se od optužbi haškog tužilaštva pred Tribunalom brane sami, imaju pravo da prime posete pravnih savetnika, koji mogu da prisustvuju i javnim sednicama suda, navela je Jelačić.

Jelačić nije želela komentariše Karadžićev slučaj, ističući da on još formalno nije zatražio, a ni dobio pravo, da sam sebe zastupa.

Što se tiče prava na telefonske razgovore, ono je ograničeno time da pritvorenik ne može da zove medije i svedoke, ali porodicu, advokate i prijatelje može da čuje kada i koliko često želi, objasnila je Jelačić.

Pritvorenici mogu da razgovaraju iz telefonskih govornica unutar pritvorske jedinice, i sve što treba je da kupe telefonske kartice za razgovor, dodala je ona.

Prema pravilima pritvora u Ševeningenu, Karadžić ima svoju ćeliju, a kada mu se ne bude jela pritvorska hrana, moći će sam da sprema jela u zajedničkim prostorijama.

Karadžić zamolio poznanike da mu oproste

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je izručen Haškom sudu, pozvao je sve one koji su ga poznavali kao Dragana Dabića da mu oproste i poručio im da veruju sebi, a ne propagandi.

Karadžić je u izjavi podgoričkom listu "Danu", pre odlaska u Hag, koja je objavljena danas, poručio da oprašta svima koji su ga blatili i objavljivali dezinformacije o njemu, objasnivši da shvata zbog čega su to činili.

Zatražio je oproštaj od svih onih koji su ga poznavali kao doktora Dabića i naveo da ga "projektovane analize njegovih kolega samo zabavljaju".

"Svoje nove prijatelje i poznanike koji su poznavali dr Dabića, molim za oproštaj i poručujem da veruju sebi, a ne propagandi", naveo je Karadžić, dodajući da je "onakav kakvim ga oni poznaju".

"Što se tiče analiza onih koji me ne poznaju, mogu reći da su me njihove projekcije samo zabavljale, ali im opraštan", istakao je on u izjavi koju su, pred izručenje Hagu, članovi njegove najbliže porodice dostavili "Danu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи