Читај ми!

Rad na reviziji optužnica

Optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine, koje su pokrenuli srpski vojni sudovi, biće revidirane, rekla ministarka pravde Snežana Malović. Trenutno raspisano oko 90 međunarodnih poternica u takvim predmetima.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine, koje su svojevremeno pokrenuli srpski vojni sudovi, biti revidirane, i da je u ovom trenutku raspisano oko 90 međunarodnih poternica u takvim predmetima.

Malovićeva je rekla da se te poternice odnose na ratne zločine izvršene na teritoriji Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske i najavila da će ti predmeti biti tema bilateralnih razgovora.

Ministarka pravde je objasnila da je, nakon ukidanja vojnih sudova, srpskom pravosuđu ostao veliki broj predmeta vezanih za ratne zločine, a za neke od njih, kako je kasnije utvrđeno, nisu postojali validni dokazi za pokretanje postupka.

"Sa našim Tužilaštvom za ratne zločine nedavno smo dogovorili da se predmeti gde postoje poternice revidiraju, a već postoji mešovita radna grupa Srbije i Hrvatske, čiji je cilj, ne samo da evidentira predmete i poternice, već i da u zajedničkoj akciji dva tužilaštva utvrdi gde je najcelishodnije da se ti predmeti procesuiraju i da li uopšte treba da se vode", rekla je Malovićeva.

Prema podacima dokumentacionog centra Veritas, Hrvatska je raspisala više od 900 poternica za Srbima zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

Ranije je najavljivano da bi problem sa Bosnom i Hercegovinom mogao biti rešen potpisivanjem Sporazuma o ustupanju dokaza. O tome će se razgovarati već sledeće nedelje kada u Beograd treba da dođe delegacija tužilaštva BiH.

Srpski zvaničnici kažu da se ne može odustati od optužnica za ratne zločine zato što je to zahtev porodica žrtava i onih koji se suočavaju s problemom nestalih. Ipak, smatraju da je neophodno proveriti dokaze i poternice zbog kredibiliteta države.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво