Presude carinskoj mafiji

Specijalni sud u Beogradu osudio je na ukupno 60 godina zatvora 21 pripadnika grupe poznatije kao "carinska mafija", koja je na švercu zaradila više miliona evra. Osuđenima zabranjeno obavljanje delatnosti u trajanju od pet do deset godina.

Članovi grupe u javnosti poznate kao "carinska mafija" osuđeni su, pred Specijalnim sudom u Beogradu, na ukupno 60 godina zatvora. Grupa, koju je činio 21 član, na švercu robe je zaradila više miliona evra.

Istovremeno, doskorašnjim funkcionerima Uprave carina sud je izrekao mere zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od pet do deset godina.

Prvoooptuženi Velibor Lukić zvani Vecko koji je bio koordinator za suzbijanje krijumčarenja u Republičkoj upravi carina za područje južno od Beograda osuđen je na devet godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja i primanja mita.

Radnik obaveštajne uprave Carine Radomir Laban osuđen je na sedam godina zatvora, a carinski radnik Dejan Ratković na šest i po godina zbog primanja mita.

Ostali pripadnici grupe osuđeni su u zavisnosti od krivičnog dela - zloupotrebe službenog položaja ili primanja mita, na zatvorske kazne od devet meseci, godinu dana, dve, do tri i po godine zatvora.

Jedan optuženi osuđen je u odsustvu zbog bekstva, dok je drugom ukinut pritvor nakon izricanja presude, a trećem je odobreno puštanje na slobodu uz jemstvo od 40.000 evra.

Zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u svim organima i na svim poslovima u Upravi carina Srbije, od pet do deset godina, osuđenima će se računati od pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Pripadnici ove grupe uhapšeni su 2006. godine i vreme provedeno u pritvoru im se uračunava u kaznu. Osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Dva načina švercovanja

Grupa je robu švercovala na dva načina. Prvi je bio da kada na našu granicu po dogovoru stigne kamion pun robe, interna kontrola Carine dođe na taj granični prelaz i pod izgovorom vanredne kontrole zauzme čitav prelaz, jer po zakonu na to ima pravo.

Članovi "carinske mafije" onda bi kamion uveli u dokumentaciju kao "robu u tranzitu" i poslali ga u već spremljen magacin. U magacinu "carinici" skidaju plombe sa kamiona, uzimaju robu, ponovo ga plombiraju zvaničnim pečatima i na kraju puštaju da izađe iz Srbije.

U drugoj razrađenoj varijanti, kamion sa švercovanom robom nije ni napuštao Srbiju.

Carinici bi sačekali kamion na granici, u dokumentaciji upisali da je "roba u tranzitu", a onda je istovarili u neki od svojih magacina. Na kraju bi obezbeđivali dokumentaciju kao da je kamion napustio Srbiju.

Tako su švercovali belu tehniku, cigarete, alkohol, tekstil, skupa odela i ostalu luksuznu robu koju su prodavali preko firmi čiji su vlasnici bili pojedini osuđeni.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи