Đurović: Nemam veze sa ubistvom Pukanića

Slobodan Đurović, osuđen u Hrvatskoj na 15 godina zatvora zbog ubistva Ive Pukanića, ponovio da nema nikakve veze za tim ubistvom. Đurović video-linkom svedočio na suđenju u Beogradu svom kumu Sretenu Jociću, koji je optužen da je organizator grupe koja je ubila Pukanića.

Na suđenju Sretenu Jociću, Slobodan Đurović, osuđen u Hrvatskoj na 15 godina zatvora zbog ubistva vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacionala Ive Pukanića, rekao je da "nema apsolutno nikakve veze" sa tim ubistvom.

On je u svedočenju video-linkom iz Zagreba pred Specijalnim sudom u Beogradu potvrdio da je Sreten Jocić (Joca Amsterdam) njegov kum i blizak prijatelj.

"Sve je izmislio takozvani krunski svedok Tomislav Marjanović, uz pomoć svojih mentora iz hrvatskog USKOK-a. Sramno sam osuđen na 15 godina u Hrvatskoj, a sudija je rekla da Jocić nije povezan sa tim ubistvom", rekao je Đurović.

Županijski sud u Zagrebu osudio je Đurovića kao člana grupe koja je ubila Pukanića na 15 godina zatvora, zbog podsticanja na to ubistvo, a sudija Ivana Kršul rekla je prilikom izricanja presude da jedino Đurović zna ko je naručio ubistvo Pukanića, 23. oktobra 2008. godine.

Sreten Jocić je isključen iz hrvatske optužnice i ne pominje se u presudi Županijskog suda, a u Srbiji mu se sudi kao organizatoru grupe koja je ubila Pukanića.

"Od prvog dana govorim istinu i nemam šta da dodam", rekao je Đurović, koji je gotovo u potpunosti ponovio iskaz iz odbrane koju je izneo na suđenju u Zagrebu.

Đurović je rekao da je laž da je bio u stanu osuđenog Roberta Matanića u kojem je mobilnim telefonom razgovarao sa Jocićem i da je članovima grupe posle tog razgovora preneo da će Jocić platiti milion i po evra za ubistvo Pukanića, kao što je to tvrdio Marjanović.

"Telekomunikacijska veštačenja su pokazala da nisam bio u Matanićevom stanu i u presudi sam oslobođen za taj razgovor, a Jocić je u Srbiji uhapšen na osnovu tog iskaza. Da li je to pravda
ista za svakoga? U zatvoru sam 28 meseci, a protiv mene nema nijednog dokaza, niti jedne potvrde Marjanovićevog iskaza", rekao je Đurović.

Slobodan Đurović je dodao da je trebalo, posle hapšenja 29. oktobra 2008. godine, da bude pušten iz zatvora u Hrvatskoj, jer nisu imali ništa protiv njega, ali da su hrvatske službe onda nagovorile Matanića da ga lažno tereti.

"Matanić je pristao na to i u tom prvom iskazu rekao je da sam ja organizovao ubistvo Pukanića, a da je naručilac bivši hrvatski general Vladimir Zagorec. Na osnovu tog Matanićevog iskaza produžen mi je pritvor, a Zagorec nikada nije ispitan. Kako je moguće da ja budem u zatvoru, a da Zagoreca niko ništa ne pita", upitao je Đurović.

Đurović je rekao da je od 1974. godine do 2005. godine živeo u Parizu i da je od 2005. do februara 2007. godine živeo u beogradskom hotelu "Interkontinental", gde su mu mesečni računi iznosili 10.000 evra.

Dugo kumstvo

Dodao je da su Jocić i on kumovi od 1988. godine, kada je Jociću bio svedok na venčanju, i da su se povremeno viđali kada bi on iz Pariza dolazio u Amsterdam, gde je Jocić živeo, a da kuma nije video od 1994. godine do 2006. godine, kao i da se sa Jocićem video samo jednom u periodu od godinu i po dana pre hapšenja, i to kada je sa Jocićem došao u beogradsku Palatu pravde.

"Bio sam u vezi sa jednom udatom gospođom, čiji je muž medijska ličnost u Srbiji i ona me zamolila da pomognem Mataniću koji je bio u zatvoru u Srbiji. Platio sam advokata Slobodana Ružića po 5.500 evra, a Matanićevoj majci sam dao 10.000 evra. Posle toga nisam imao nikakve veze sa Matanićem", rekao je Đurović.

Nastavio je da je Marjanovića video tri puta i da mu je dva puta dao po 200 evra za Matanića, a da ga je treći put najurio iz "Interkontinentala", jer mu je Marjanović "izgledao kao drogiran".

"Prvi put sam Matanića posle toga video u 16. juna 2008. godine, u motelu 'Spačva', na granici Srbije i Hrvatske. Molio me da imam razumevanja, jer nema da mi vrati novac koji sam mu pozajmio. Bio je vrlo predusretljiv. Videli smo se i 23. septembra i posle toga sam otišao u Crnu Goru na koncert Madone", rekao je Đurović.

Poslednji put je, kako je naveo, Matanića video na dan hapšenja, 29. oktobra 2008. godine, takođe u motelu 'Spačva', kada su ga hrvatski policajci po hapšenju pitali da li poznaje Jocu Amsterdama. Kada je potvrdio, jedan od njih mu je rekao: "E, moj kume, prodan si".

"Ni danas ne znam šta to znači. Po optužnici sam tada došao u 'Spačvu', da bih Mataniću doneo novac i dokumente za beg. Kako je to moguće kada kod sebe nisam imao dokumente, a pri sebi sam imao samo 500 evra. Kako da mu pomognem, jedino toplom ljudskom rečju. Osim toga, po optužnici sam u Hrvatsku došao da izvučem izvršioca šest dana posle ubistva. Da sam to uradio, ne bih bio za zatvor, nego za ludnicu", rekao je Đurović.

U Srbiji su za ubistvo Pukanića i njegovog saradnika optuženi Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, dok su u Hrvatskoj za to ubistvo prvostepeno osuđeni Đurović, Željko Milovanović na 40 godina kao neposredni izvršilac, i Matanić, njegov rođak Luka Matanić, Amir Mafalani i Bojan Gudurić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво