Izveštaj pogodio u živac

Pravi je skandal što su zatvarane oči pred trgovinom ljudskim organima na Kosovu, rekao Dik Marti uoči rasprave o njegovom izveštaju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Izveštaj je "verodostojan i pogodio tačno u živac", kaže Marti.

Izveštaj o trgovini OVK ljudskim organima na Kosovu, o kome će se sutra raspravljati na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, izazvao je veliko interesovanje, jer je "verodostojan i pogodio tačno u živac", izjavio je izvestilac Parlamentarne skupštine za Kosovo Dik Marti u intervjuu švajcarskoj štampi.

On je listovima Zontags cajtung i Le maten dimanš kazao da ne pruža dokaze za optužbe, jer "nije istražni sudija", već samo istraživač, a njegov izveštaj, kako je dodao, sadrži veoma tačne detalje.

Marti je začuđen zbog uznemirenja koje je izazvao njegov izveštaj, jer su gotovo svi elementi već bili poznati i zato je naglasio da je pravi skandal što su zatvarane oči pred kriminalnim delovanjima pojedinih krugova, koji su u Prištini dovedeni na vlast.

On je podsetio na izveštavanje Njujork tajmsa i britanskog Gardijana na tu temu, uz pozivanje na izveštaj Ef-Bi-Aja iz 1999. Šest godina kasnije, nemački nedeljnik Špigl takođe je izvestio o trgovini ljudskim organima, dodao je Marti.

Žestoka reakcija na izveštaj ostavila je, prema pisanju štampe, tragove na Martiju. "Nije zadovoljstvo biti optužen za lažova i nacistu", rekao je Marti povodom izjave premijera Kosova u ostavci Hašima Tačija u kojoj je švajcarskog poslanika uporedio sa Jozefom Gebelsom.

Martija je posebno zabolela kritika koja je došla iz Švajcarske, gde su mu pojedine kolege prišle i sugerisale mu da je bolje da se "bavi intersima Švajcarske".

Dosta amandmana na izveštaj

Predsednik Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope Mehmet Čavušoglu rekao je da stiže mnogo amandmana na Martijev izveštaj, ali da će njihov sadržaj biti poznat sutra ujutro, jer rok za podnošenje ističe večeras.

Rezolucija o trgovini ljudskim organima na Kosovu prva je od četiri koje su na dnevnom redu zimskog zasedanja, a tiču se područja bivše Jugoslavije. O zaštiti svedoka, pomirenju i političkom dijalogu i procesuiranju ratnih zločina raspravlja se u sredu, kada se Parlamentarnoj skupštini obraća i predsednik Srbije.

,,Pozvali smo predsednika Borisa Tadića, jer smatram da ima konstruktivnu ulogu za stabilnost regiona, kao što i sva četiri izveštaja imaju cilj da doprinesu stabilnosti i pomognu napretku zemalja regiona", rekao je predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mahmet Čavušoglu.

"Za nas je Balkan veoma važan. Izveštaj Dika Martija nije politički izveštaj i ne bi trebalo da utiče na političku situaciju, pa ni na priznanje nezavisnosti Kosova", kaže Čavušohlu.

Govoreći o o mogućnosti potpune istrage s obzirom na to da, prema tom izvestaju, na Kosovu nema zakona o zaštiti svedoka i da su svedoci uklanjani, specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan Šarl Gardeto kaže da Dik Marti ne radi kao tužilac niti sudija u ovom slučaju, već je parlamentarac, pa šalje jednu političku poruku.

"Na institucijama i nadležnim međunarodnim organizacijama na terenu, na Kosovu je da odluče da li da deluju i da li mogu da deluju", kaže Gardeto.

"Postoje snažni elementi koji bi trebalo da predstavljaju početak istrage da bi se saznalo kakva je realnost, a to je od suštisnke važnosti za sve koji žive na Kosovu i za sve koji su zabrinuti zbog ovog veoma ozbiljnog pitanja", kaže Gardeto.

Podsticaj za Euleks

U nacrtu rezolucije koja se bazira na izveštaju ističe se značaj obezbeđivanja svih uslova Euleksu da nastavi istragu o trgovini ljudskim organima, "ne uzimajući u obzir pozicije koje imaju mogući osumnjičeni".

Euleks bi trebalo, kako se navodi, da učini sve da rasvetli nestanak ljudi, indikacije o trgovini organima, korupciji i sponi između organizovanih kriminalnih grupa i političkih krugova, kao i da obezbedi zaštitu svedoka na Kosovu.

U nacrtu dokumenta se od vlasti Srbije, Albanije i "kosovske administracije" zahteva saradnja sa Euleksom, s tim što se od Tirane i Prištine, koje su u tekstu navedene zajedno, kao "albanske vlasti i kosovska administracija", traži i sprovođenje nezavisnih istraga, kako bi se otkrila cela istina o tajnim zatvorima u kojima se nehumano postupalo prema srpskim i albanskim zatvorenicima, "od kojih su neki na albanskoj teritoriji".

Srpsku delegaciju u Strazburu predvodi Dragoljub Mićunović, koji je istakao da je u delegaciji postignuta saglasnost da podrže Martijev izveštaj i rezoluciju, ali i da ospore amandmane koji bi je mogli relativizovati.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво