Kušner je morao da zna!

Bernar Kušner redovno izveštavan o organizovanom kriminalu, tvrdi jedan od nekadašnjih šefova UNMIK policije, Kanađanin Stju Kelok u intervjuu za Internet portal RTS-a. Amerikanci "izabrali" Tačija za lidera i bilo mu je sve dozvoljeno. Njegovi saradnici uživali ambasadorski status.

Kapetan Stju Kelok, nekadašnji šef Odeljenja UNMIK policije za teški kriminal, tvrdi da je tadašnji prvi čovek misije Ujedinjenih nacija Bernar Kušner "morao da zna" detalje o organizovanom kriminalu na Kosovu, ali da je Hašim Tači bio među "nedodirljivima" jer je, još onda, odabran za lidera kosovskih Albanaca.

"Ne mogu da potvrdim da je Kušner znao za trgovinu organima, ali apsolutno nema nikakve šanse da nije imao informacije o organizovanom kriminalu na Kosovu. Komesar policije redovno ga je izveštavao, a i sam je postajao prava napast kada se pojavljivao na mestima zločina kako bi pridobio medije", rekao je Kelok Internet portalu Radio-televizije Srbije.

Kelok, koji je bio šef Odeljenja UNMIK policije za teški kriminal, 2000. i 2001. godine, objašnjava da je na Kosovo, posle dolaska službenika Ujedinjenih nacija i trupa NATO-a, "sledeća stigla mafija".

"Bio sam potpuno svestan ko je gospodin Tači i koliki je njegov uticaj. Međutim, u krugovima u kojima sam ja delovao, bilo kakva kritička diskusija o njemu ili njegovim saradnicima bila je odmah odbacivana. U to vreme, bio sam svedok stvaranja državnika. Bilo mi je jasno, kristalno jasno, da je baš on bio izabran i da nikada neće biti doveden u vezu sa bilo kakvim kriminalnim aktivnostima. I sve to uprkos činjenici da je imao uticaj na ubiranje poreza, trgovinu drogom i belim robljem, oružjem i švercom razne robe", rekao je Kelok.

"Sve se to dešavalo, bez obzira na to što su svi živeli u strahu od njega i njegovih 'pajtosa'. UN i NATO nastavili su da ga maze. On je bio deo izlazne strategije i ne verujem da postoji bilo ko ko ne veruje da je to istina", rekao je Kelok.

Tačijev "čuvar" Džok Kovi

Kelok, koji je posle odlaska sa Kosova, kao jedini stranac, učestvovao u istragama posle napada Al Kaide na Njujork, 11. septembra 2001. godine, rekao je i da nema nikakve dileme da su političku zaštitu nekadašnjim komandantima OVK i Tačiju pružali čelnici UNMIK-a.

"Mislim da je pošteno da se kaže da je Džok Kovi imao umešane prste u svaku značajniju odluku. On je bio zamenik Specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN, gospodina Kušnera, koji je, pak, služio samo sopstvenim interesima i postavio temelje za nešto što je postalo neizbežan politički ishod", rekao je Kelok.

To se, objašnjava Kelok, reflektovalo u svim sferama društva, zbog čega je realizacija mase ambiciozno zamišljenih projekata zastala na pola puta, otvarajući nekadašnjim gerilcima mesto da snažnije drže sve konce u kosovskim institucijama.

"Recimo, transformacija OVK u Kosovski zaštitni korpus bila je samo kozmetička... OVK i Kosovski zaštitni korpus kontrolisali su granične prelaze. Avganistanski heroin, benzin, žene, oružje i svakakva roba neometano su prelazili, jer su vozila bila posebno obeležena", rekao je Kelok.

"Nemam ni trunku sumnje da su Tači i njegovi saradnici stajali iza toga. Uostalom, to je bila nagrada pobednicima. Iako se to međunarodnim organizacijama, možda, nije sviđalo, on je, uz američku podršku, de fakto bio predsednik i nije postojalo ništa što bi tu činjenicu moglo promeniti", rekao je kanadski policajac.

Kelok je, takođe, objasnio da su se oznake na vozilima menjale, ali su u svakom trenutku bile poznate carinicima, vozačima i naoružanim ljudima, koji su takve transporte pratili.

"Znam za slučaj kada carinik, u početku, nije želeo da sarađuje, pa je naterao vozača da plati carinu. To se najverovatnije desilo, jer su se na graničnom prelazu u tom trenutku nalazili međunarodni policajci i Kfor", rekao je Kelok.

"Posle, njemu i njegovoj porodici prećeno je smrću, pa je bio primoran da ode u kuću Sabita Gecija, iz svog džepa vrati pun iznos carine i preklinje za svoj život i živote članova porodice. Naravno da zbog tog događaja nije želeo da se podiže prašina", rekao je Kelok.

Objašnjavajući odnos snaga među kosovskim Albancima, Kelok je objasnio da se rivalitet ključnih političkih stranaka usijavao sa približavanjem izbora, pa samim tim i nivo nasilja koji je pratio pripreme za glasanje.

"Uglavnom su za nasilje i pretnje bile odgovorne Tačijeve pristalice... Ubistva i otmice bili su uobičajena pojava i u kombinaciji sa prihvaćenom tradicijom osvetništva, situacija je veći deo vremena bila nestabilna i zbunjujuća", rekao je Kelok.

Slučaj Sabita Gecija

Tokom istrage o ilegalnim zatvorima na severu Albanije, Euleks je početkom maja uhapsio Sabita Gecija, jednog od osnivača OVK, saradnika Hašima Tačija, i čoveka koji godinama slovi za šefa mafije. Prvo hapšenje Sabita Gecija, posle koje je 2001. godine osuđen na pet godina zatvora zbog iznuđivanja novca, izvela je jedinica na čijem čelu se nalazio Stju Kelok.

"Sećam se da je komesaru policije stavljeno do znanja da će hapšenje Sabita Gecija izazvati reakciju lokalnog stanovništva. Meni je jasno rečeno da će Sabit Geci do zore biti slobodan. To se nije desilo i jako sam se trudio da bude tako. Ne znam da li su tim izjavama želeli da me uznemire, ili ja tada nisam bio svestan njihovih namera", rekao je Kelok.

Objašnjavajući šta se dešavalo odmah posle hapšenja jednog od komandanata OVK, Kelok je rekao da su Albanci bili prilično zbunjeni i da su sa nestrpljenjem čekali ishod čitavog procesa.

"Lokalno stanovništvo osećalo je nešto između straha, olakšanja i neverice. Neverice, jer je jedan od nedodirljivih, ipak, uhapšen. To hapšenje trebalo je da definiše kredibilitet misije. Plašili su se Gecija i njegovog uticaja, čak i kad je bio u pritvoru", rekao je Kelok.

"Svi su znali ko je Sabit Geci i ko su njegovi saradnici, pa je njegov uticaj znatno nadmašivao uticaj koji je imala kompletna postava predstavnika međunarodne zajednice. Među nedodirljivima, u to vreme, bio je i Sami Ljuštaku. To mu je garantovalo položaj unutar OVK. Rekao bih čak da je uživao status kakav imaju ambasadori", rekao je Kelok.

"Kao što je gospodin Marti tačno zaključio, OVK je bio pešadija NATO-a i UN, pa su i oni sami verovali da spadaju u dobre momke koji pomažu Zapadu da svrgne jedan užasan režim. Zašto bi onda razmišljali o pravilima ili nekom nadzoru. Cilj opravdava sredstva", rekao je kanadski policajac.

Granica i sever Albanije

Kelok je, takođe, bio deo delegacije koja je 2001. godine u Tropoji, na severu Albanije, vodila pregovore sa albanskom policijom o vraćanju vozila koja su, prethodno, ukradena od službenika UNMIK-a.

"U Tropoji nas je dočekao šef policije i nekoliko njegovih policajaca. Rečeno nam je da je upravo ubio jednog čoveka koji se nalazio u pritvoru, kako bi nam pokazao da drži stvari pod kontrolom", rekao je Kelok.

"Sećam se, pokušavamo da pregovaramo sa ovim 'šefom' koji je sedeo na čelu stola u maniru kakvog diktatora. Bio je vidno razočaran, jer mu nismo doneli neke poklone. Na kraju, uspeli smo da vratimo nekoliko vozila koja su se nalazila na parkingu policijske stanice i uverimo se kojim putevima se prevozi sva ta roba", rekao je Kelok.

Prema njegovim rečima, bilo je jasno da su granične prelaze kontrolisali bivši pripadnici OVK, pa su tuda nesmetano prolazili avganistanski heroin, benzin, žene, oružje i svakakva roba.

broj komentara 71 pošalji komentar
(sreda, 22. dec 2010, 06:19) - anonymous [neregistrovani]

Kušner

I sada mi zvoni u ušima njegov bezobrani smeh i ono cupkanje na obe noge da izgleda veći.

(utorak, 21. dec 2010, 23:52) - KAKO [neregistrovani]

TAKO

koliko ljudi su nestali u bosni u kosovi to treba pervo da se pita srbima gde su oni.

(utorak, 21. dec 2010, 23:35) - anonymous [neregistrovani]

Lj. K.

- Od prijatelja, bliskog vođama OVK, saznala sam da jedan deo novca dobijenog od te krvave prodaje srpskih organa završava kao mito za visoke međunarodne zvaničnike - tvrdi ova žena.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:312289-Drogirani-pod-skalpel

(utorak, 21. dec 2010, 23:29) - anonymous [neregistrovani]

Piter Fejt

Sta je sa tim covekom i njegovog fabuloznog plana za sever Kosova?
I Piter sigurno nije znao niti ista video?

(utorak, 21. dec 2010, 23:21) - Miki [neregistrovani]

Postovanje za gospodina Стју Келок

Imao sa veoma veliko postovanje za Gospodina Stju Kelok,sve dok sam video da je i sam "prljav"....radio sam veoma blisko sa Stju Kelokom...Kada je poceo da radi u 2000 kao sef unmik policije, imao je velike ambicije o pravdi, slobodi itd. Bio je i bice veoma dobar s pricama ali nikako na delima. ne razumem kako ga nije sramota da izjavljuje takve izjave kad je i sam "prljav". Taj isti Stju je uzamao mito kako bi dobio ne sve sta se desava 45% profita ili je uvek pretio da ce spreciti, kao na primer krijumcarenje benzina, cigareta, robne obuce i odece jer tada u 2000godini, vecina na kosovu su ziveli od preprodaju cigareta i benzina koji su ulazili is Srbije i Makedonije.Nije istina da je ovk ili kakvi mafijasi kontolisali granice itd. Stju je kontrolisao sve sa Unmik policijom. Jedne veceri Stju me pozvao da mu se pridruzim i idem s'njim. Pristao sam jer sa mislio da idemo za pice ali umesto toga one sa nekoliko unmik policajcima ( dvojice iz Nemacke unmik policije, jedan amerikanac, jedan rus,jedan Ukrainac) sa 3 vozila smo vozilo do granice sa Srbijom gde se je Stju sastao sa jednim srbinom zvani "jova" is Nisa i albancem zvanim "jeton" iz podujeva, oboje su mu dali 35 hiljada nemackih marka. Rekao mi je da mu se pridrusim i ako mu se pridrusim onda cu biti veoma "bogat"....Gospodin Stju Kelok zaboravljuje da napomene da je bio pod istragom, od specialne unmik policije, gde se sumnjalo da je je useo preko 5 miliona nemackih marka od mita i da je po ubrzanom postupku dao ostavku i zatrazio da napusti Kosovo sto pre po kako je Stju rekao " zbog gubitka u njegovoj porodici"....cudi me kad Srpski i Kosovski mediji uvek pisu o nekakvim "izjavama" nekakvih "medunarodnih" posmatraca itd....zalosni je da obe strane zive u zabludi....nista u izvestaijima obih medija je istinito ( mozda 10%) a ostalo je laz....ove je sve medijski rat da bi se usmerila medunarodna paznja na obe strane....kao sto RTS sam kaze "stju Kelok je dao itervju za potparol rts-a hahaha smesno...
Pozdrav svima i zivela istina

(utorak, 21. dec 2010, 23:15) - anonymous [neregistrovani]

blago nama

sa Dikom i ovim Kelokom......dajte jos treceg ali malo jacega.

(utorak, 21. dec 2010, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

marti dik

Oj Marti Diče, Srbija ti kliče! Sloter Nik više nije in...

(utorak, 21. dec 2010, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Хаг

Тужиоци у Хагу често користе фразу: "Знао је или је морао знати". Па је аутоматски крив што није то спречио. Наравно, ако је у питању Србин.

А шта се иза овог брда ваља не знам, али ово није случајно.

(utorak, 21. dec 2010, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Re svima

Dali mozes da nam das neku adresu i objasnis kako mogu da se posalju ovakvi komentari na CNN portalima, a i drugim.

(utorak, 21. dec 2010, 20:17) - anonymous [neregistrovani]

Znao?

Zašto je problem da se otkrije ko je i kako trgovao organima. Ne razumem zašto mora da se na Kosovu nađu svedoci koji su zastrašeni i kojima preti fizička likvidacija ne samo njih nego i njihovih porodica. Pošto je u pitanju broj nestalih od oko 4500 to nije zanemarljivo a broj organa koji su potrebni i koji mogu da se iskoriste je veliki dolazimo do potencijalne cifre od oko 20000 potencijalnih primaoca.
Koliko mi je poznato oni su bili na nekim listama čekanja i negde su zavedeni pa prosto proverite gde su i kako došli do organa pa će te lako pronaći one kojima su organi od nesrećnika davani jer nemaju nikakvu dokumentaciju o tome.
Dakle jednostavno je samo ako se hoće doći do istine