Sud prihvatio nagodbu

Prvi osnovni sud u Beogradu prihvatio nagodbu Miladina Kovačevića sa tužilaštvom. Kovačević je priznao da je naneo teške telesne povrede Brajanu Štajnhaueru u zamenu za manju kaznu.

Sporazum tužilaštva sa Miladinom Kovačevićem, koji je priznao krivicu za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život Brajanu Štajnhaueru, prihvatio je i Prvi osnovni sud u Beogradu.

Prema nagodbi, Kovačević je priznao da je Amerikancu Brajanu Štajnhaueru naneo teške telesne povrede opasne po život, u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora.  

Rešenje o prihvatanju sporazuma sud je doneo nakon ročišta održanog u ponedeljak, kada je utvrdio da su za to ispunjeni zakonski uslovi.

Utvrđeno je da je Kovačević svesno i dobrovoljno priznao krivično delo, da nije bio u zabludi, da je svestan svih posledica sporazuma, a posebno da se odriče prava na suđenje i prava na žalbu.

Na to rešenje moći će da se žali samo oštećeni Amerikanac u roku u od osam dana od prijema rešenja, dodaje se u saopštenju.

Pošto to rešenje postane pravosnažno sudija Ivana Ramić će Kovačeviću izreći presudu kojom će ga oglasiti krivim i osuditi ga na kaznu koju je dogovorio sa tužilaštvom - od dve godine i tri meseca zatvora.

Sporazumom je dogovoreno da Kovačeviću bude uračunato vreme koje je proveo u američkom i srpskom pritvoru, ukupno oko tri meseca, kao i da bude oslobođen plaćanja sudskih troškova.

Štajnhauer će, prema nagodbi, kao oštećeni biti upućen na parnicu radi potraživanja obeštećenja za povrede koje je pretrpeo.

Priznanje, nagodba i saučesnici 

Kovačević je priznao da je izvršio krivično delo nanošenje teških telesnih povreda, dok je tužilaštvo odustalo da ga goni za krivična dela falsifikovanja isprave i podstrekavanja na zloupotrebe službenog položaja.

On je priznao navode optužnice koja ga je teretila da je 4. maja 2008. godine u tuči u studentskom klubu u Bostonu Štajnhauera oborio na pod, zatim ga više puta udario pesnicama u glavu, a potom ga zajedno sa saučesnicima šutirao u predelu glave i stomaka.

Štajnhauer je zadobio teške povrede glave, jer mu je naprsla lobanja na više mesta.

Nagodba je postignuta na kazni od dve godine zatvora, imajući u vidu i da su zbog učešća u toj tuči (na strani Kovačevića) Sanel Softić (22), američki državljanin poreklom iz BiH i Edin Džubara (25), državljanin BiH, osuđeni 13. januara ove godine u sudu njujorškog okruga Brum na po dve godine zatvora, takođe na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Oni su tada priznali da su, zajedno s Kovačevićem, tukli alkoholisanog Štajnhauera, koji je prethodno, kako su naveli, uhvatio za zadnjicu Softićevu devojku. Softić je svedočio u srpskoj istrazi, a Džubara je odbio da to učini.

Kovačević je sporazumom o priznanju krivice izbegao suđenje, na kojem bi se utvrđivala i dokazivala njegova krivica, na osnovu pretpostavke nevinosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво