Kapetan Dragan traži slobodu i odštetu

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, čije izručenje zbog ratnog zločina Hrvatska traži od Australije, zatražio da bude pušten iz zatvora. Vasiljković traži i novčanu odštetu zbog neosnovanog pritvora.

Bivši komandant dobrovoljačkih odreda u ratu u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, čije izručenje zbog ratnog zločina Hrvatska traži od Australije, zatražio je da bude pušten iz zatvora u kome čeka izručenje.

Kapetan Dragan, takođe, traži i da mu se zbog neosnovanog hapšenja i optužbi isplati odšteta, piše australijski list "Ostrelijan".

Kako prenose hrvatski mediji, šest meseci nakon što je australijski Visoki sud doneo odluku o tome da se Vasiljković izruči Hrvatskoj, on u pismu Saveznom sudu tvrdi da Hrvatska pokušava da pokrene sudski proces na osnovu retrogradne primene zakona, odnosno na osnovu krivičnog zakonodavstva, koje nije postojalo u trenutku kad su ti zločini navodno počinjeni.

Vasiljković, koji ima državljanstvo Australije i tamo koristi ime Danijel Sneden uhapšen je u maju, nakon što se 43 dana sakrivao i navodno pripremao na bekstvo iz Australije.

Hrvatska je zahtev za izručenjem uputila Australiji 2006. godine, a Vasiljković je osumnjičen za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u zatvoru u Kninu u leto 1991. godine, i selu Bruška kod Benkovca u februaru 1993. godine, kao i za ratni zločin protiv civila zbog planiranja napada na hrvatska sela oko Gline, u jesen 1991. godine.

U svom novom zahtevu, Vasiljković tvrdi da se članovi 120. i 122. krivičnog zakonika Hrvatske nisu primenjivali do marta 1993. godine, odnosno da su stupili na snagu nakon što su zločini navodno počinjeni.

Vasiljkovićev advokat Klajv Evat je za "Ostrelijen" izjavio da se radi o zahtevu za retrogradnom primenom zakona, zbog koje niko ne može da bude izručen.

Hrvatski izvori ističu da su dela za koja se Vasiljković sumnjiči postojala kao krivična dela i u ranijem krivičnom zakonu i da je 1993. godine naprosto preuzeto krivično zakonodavstvo bivše države.

Saslušanje u ovom slučaju trebalo bi da se održi sledeće nedelje, piše list. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво