Nagodba sa Kovačevićem

Dve godine i tri meseca provešće u zatvoru Miladin Kovačević, optužen za nanošenje teških povreda Brajanu Štajnhaueru. To je rezultat sporazuma Kovačevićevog branioca i tužilaštva, kaže portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da su Osnovno tužilaštvo u Beogradu i Miladin Kovačević zaključili sporazum o priznanju krivice po kojem će on, biti kažnjen sa dve godine i tri meseca zatvora za nanošenje teških telesnih povreda Amerikancu Brajanu Štajnhaueru u Bostonu, 2008. godine.

"Ovaj sporazum će danas biti upućen Prvom osnovnom sudu u Beogradu, koji treba da donese odluku da li će sporazum prihvatiti, ili ne", naveo je Zorić.

Zorić je objasnio da će, ukoliko sporazum bude prihvaćen, Sud doneti rešenje o prihvatanju, a potom i osuđujuću presudu, kojom će oglasiti krivim Miladina Kovačevića i izreći mu kaznu zatvora od dve godine i tri meseca.

Ročište o sporazumu o priznanju krivice zakazano je pred Prvim osnovnim sudom za 27. septembar, kada će biti poznato i da li je tužilaštvo odustalo od gonjenja Kovačevića za krivična dela falsifikovanje isprava i podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Kovačevićev advokat Borivoje Borović rekao je da je Kovačević pristao na nagodbu sa zamenikom osnovnog tužioca u Beogradu Sašom Boškovićem jer ne želi da postupak opterećuje narod i državu, političku i pravosudnu vlast u Srbiji.

Borović je rekao da ni od njega ni od Kovačevića nisu potekle informacije o nagodbi koje su juče objavili američki Njujork tajms i agencija AP, i da je američke medije najverovanije obavestio punomoćnik oštećenog Štajnhauera, koji je bio u kontaktu sa tužilaštvom iz Srbije.

Trebalo je da suđenje u Beogradu počne juče, ali je odloženo za danas, kako bi sud odlučio o predlogu odbrane da se iz spisa predmeta izdvoji dokumentacija iz SAD, gde je postupak protiv Kovačevića vođen kao prema maloletniku.

Kovačevićev advokat je naveo da, prema zakonima Srbije, protiv optuženog ne može, istovremeno, da se vodi postupak kao prema maloletnoj i prema punoletnoj osobi.

Štajnhauerova porodica nezadovoljna

Advokat Brajana Štajnhauera Irvin Rotman izjavio je da porodica Štajnhauer razočarana, jer je kazna ponuđena Kovačeviću "previše blaga", preneo je Njujork dejli njuz.

Rotman je naveo da se Štajnhauer još nije potpuno oporavio od povreda dobijenih u maju 2008. godine.

Njujork tajms je preneo i da je senator Čarls Šurmer, koji je tražio pomoć od Srbije da se Kovačević vrati u SAD, izrazio negodovanje kada je čuo visinu dogovorene presude.

"Kazna ne odgovara zločinu. To je bio težak čin, u kojem je skoro ubijen Brajan Štajnhauer. Povrede koje je on zadobio zaslužuju više od dve godine", rekao je Šurmer.

Kovačević je posle tuče u kojoj je povređen Štajnhauer, uhapšen u SAD i posle mesec dana pušten je uz jemstvo od 100.000 dolara.

Srbija je od SAD preuzela krivično gonjenje Kovačevića, a Vlada Srbije je porodici Štajnhauera uplatila 900.000 dolara za troškove njegovog lečenja.

Kovačević je optužen i za falsifikovanje isprava i podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja i da je na beogradskom aerodromu, 9. juna 2008, upotrebio neistiniti putni list kao pravi i pokazao ga pograničnoj policiji, prilikom pasoške kontrole.

Uz Kovačevića, optuženi su i bivši vicekonzul u Njujorku Igor Milošević i bivši konzul Slobodan Nenadović, koji se terete da su prekoračili službena ovlašćenja i omogućili Kovačeviću da ode iz Sjedinjenih Američkih Država, čime su mu pomogli izbegavanje krivičnog postupka u SAD.

Za teške telesne povrede zaprećena je kazna do osam godina zatvora, za falsifikovanje dokumenata do pet godina zatvora, koliko i za zloupotrebu službenog položaja.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво