Počelo iskopavanje u Belaćevcu

Kod sela Žilivode, gde se sumnja da se nalaze posmrtni ostaci 26-toro Srba, među kojima i tela devetorice rudara ugljenokopa Belaćevac, počelo ispitivanje zemljišta. Bruno Vekarić: Postoje saznanja o masovnoj grobnici u selu Klečka, gde se nalazio krematorijum u kojem su pripadnici OVK spaljivali Srbe i Albance.

U blizini sela Žilivode kod Obilića, gde se sumnja da se nalaze posmrtni ostaci 26-toro Srba, među kojima i tela devetorice rudara ugljenokopa Belaćevac, kidnapovanih još 1998. godine, danas je počelo ispitivanje zemljišta.

Početku iskopavanja prisustvovali su članovi mešovite komisije Beograda i Prištine za rasvetljavanje sudbine nestalih i predstavnici Euleksa.

Prisustvovali su Mlađan Đorđević, savetnik predsednika Srbije za Kosovo i Metohiju i Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, kao i Prenk Đetaj, predsednik Komisije za netala lica Vlade Kosova i Arsim Grdžalija, forenzičar kosovskog Ministarstva pravde.

"Potrebno ja pažljivo raditi, stepen po stepen, dok ne dođemo do do dubine od 25 metara. Imali smo odron i onda i potrebno je da pripazimo na ljudstvo", rekao je Đetaj.

U udruženju porodica nestalih Srba i drugih nealbanaca veruju da su u okolini Žilivode pokopana tela nestalih rudara iz kopa Belaćevac. Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović očekuje prve rezultate tek za nekoliko nedelja.

"Imamo podatak da je ovo moguća lokacija na kojoj su pokopana tela 25 Srba i nealbanaca kidnapovanih i nestalih na ovom području. Biće potrebno najmanje četiri nedelje da dođemo do dubine od 25 metara. Na toj dubini bismo mogli nešto da nađemo", rekao je Odalović.

Forenzičar Arsim Grdžaliu kaže da ni dubina od 25 metara neće biti dovoljna da se dođe do opipljivih dokaza.

Tek kada dođemo do dubine od 25 metara, onda se otvara prostor za nas forenzičare I trebaće nam još pet metara dubine, jer verujemo da su tela, ako ih ima na 30 metara dubine, kazao je Grdžaliu.

Među lokalnim življem u Žilivodi bilo je i onih koji su se protivili početku istraživanja i kopanja terena, tvrdeći da ih o tome niko nije obavestio.

Prenk Đetaj je objasnio da su to vlasnici imanja na kojem se vrši iskopavanje i koji se ne slažu sa procesom jer ih niko nije obavestio, a traže i nadoknadu za kopanje zemljišta.

U iskopavanju zemljišta kod Žilivode učestvovaće i pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga sa teškom mehanizacijom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво