Mol: Armija BiH napadala svoj narod

Muslimanska strana 1992. godine "koristila Sarajevo da bi održavala status žrtve", rekao bivši vojni posmatrač UN Ričard Mol na suđenju Karadžiću u Hagu. Svedok naveo da su strani posmatrači verovali da Armija BiH napada sopstveni narod.

Bivši vojni posmatrač UN u Sarajevu Ričard Mol izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu, da su posmatrači u jesen 1992. godine bili "prilično uvereni" da snage Armije Bosne i Hercegovine napadaju sopstvene građane u Sarajevu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je britanskog potpukovnika Mola pitao "da li je muslimanska strana pucala na svoje građane u cilju postizanja statusa žrtve i izazivanja međunarodnih simpatija i strane vojne intervencije".

Svedok je to pitanje nazvao "dobrim i kontroverznim", rekavši da je "bilo elemenata zbog kojih su posmatrači UNPROFOR-a bili prilično uvereni da je to istina", ali da nisu mogli da prikupe dovoljno dokaza.

"Osećali smo da je to istina i nelagodno smo se osećali. Ne mogu da navedem nijedan konkretan primer jer, s obzirom na okruženje u kojem smo bili, nismo mogli da sprovedemo istragu", izjavio je Mol.

Bivši vojni posmatrač je naznačio i da je muslimanska strana "koristila Sarajevo da bi održavala status žrtve i zloupotrebljavala civilne objekte", uključujući i bolnice, smeštajući oružje u njihovoj blizini, da bi izazvala odgovor srpskih snaga.

Mol je potvrdio i da je Armija BiH otvarala vatru iz okoline komande UNPROFOR-a u Sarajevu i da je on, kao jedan od zapovednika posmatrača, više puta pozivao muslimanske oficire da to ne čine.

U svom glavnom iskazu, koji je dao prethodnog dana, Mol je svedočio da je Vojska Republike Srpske, u jesen 1992. godine, nasumično granatirala Sarajevo.

Prema tadašnjim procenama vojnih posmatrača UN, u Sarajevu je svakog dana ginulo petnaestak civila od artiljerijske i snajperske vatre, precizirao je svedok.

Dan u kojem bi na Sarajevo palo 100 granata, posmatrači bi opisivali kao "miran", s obzirom na to da se dešavalo da na grad bude ispaljeno i više od "600 projektila", rekao je Mol.

Tadašnji predsednik RS, Karadžić je optužen za "terorisanje" civila u Sarajevu tokom kampanje artiljerijskih i snajperskih napada; genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bosanskih opština; etničko čišćenje širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca u periodu između 1992. i 1995. godine. 

U nastavku suđenja, tužioci su pred sudije izvele sledećeg svedoka, Ričarda Higsa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво