Ganić uzvraća udarac

Ejup Ganić, dan posle povratka u Sarajevo, traži podršku za revanš Srbiji. "Srbija se mora osećati odgovornom da plati", rekao Ganić posle susreta sa Harisom Silajdžićem.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić razgovarao je sa bivšim članom Predsedništva BiH Ejupom Ganićem o proteklih pet meseci, tokom kojih je u Londonu vođen postupak za izručenje Ganića Srbiji.

Ganić je Silajdžiću dao tri kopije dokumenta koji je Srbija koristila u procesu protiv njega. Ti dokumenti preciziraju karakter sukoba u Bosni i Hercegovini, navodi portal Sarajevo-Iks (www.sarajevo-x.com).

"Reč je o dokumentu kojim Srbija potvrđuje da je na ovim prostorima vođen međunarodni oružani sukob. Sa jedne strane bila je vojska Srbije, a sa druge oružane snage BiH", rekao je Ganić.

Ganić je smatrao da taj dokument treba predati predsedavajućem Predsedništva BiH, dok su preostale dve kopije, kako je naveo, za druga dva člana Predsedništva BiH.

"Ovaj proces je za mene kao čoveka bio izuzetno težak. Svako je iz BiH uradio onoliko koliko je mogao ili nije mogao. Kockice će se poslagati. Mi smo složena država", rekao je Ganić.

Bivši član ratnog Predsedništva BiH istakao je da, u budućnosti, očekuje otvaranje novog poglavlja u saradnji sa Srbijom, ali da je, kada je reč o prošlosti, potrebno sve raščistiti na međunarodnim sudovima.

"Ova zemlja je bila napadnuta, fabrike su nam uništene i odnete, stradao je veliki broj civila, i Srbija se mora osećati odgovornom da plati za to", pojasnio je Ganić, ističući da je čitav proces bio protiv BiH iz onog vremena, BiH koja se branila.

"Sve što smo uradili, uradili smo u interesu i zaštiti Bosne i Hercegovine i njenih građana, i nastavićemo to i dalje raditi", rekao je Silajdžić, ističući da je država učinila koliko je mogla.

Vlada Republike Srpske je, na današnjoj sednici, zadužila Republički centar za istraživanje ratnih zločina, da Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu dostavi kompletnu dokumentaciju o slučajevima "Dobrovoljačka" i "Ganić", radi sprovođenja dalje krivične istrage u skladu sa važećim pravnim propisima.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво