Nije bilo trgovine u slučaju Ganić

Apsolutno su netačni, besmisleni i zlonamerni navodi prema kojima je Srbija ponudila odustajanje od gonjenja Ejupa Ganića, ukoliko vlasti BiH prihvate izvinjenje za stravičan zločin u Srebrenici, izjavila ministarka pravde Snežana Malović.

Ministarska pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da su apsolutno netačni, besmisleni i zlonamerni navodi, prema kojima je Srbija ponudila odustajanje od gonjenja Ejupa Ganića ukoliko vlasti Bosne i Hercegovine prihvate izvinjenje za stravičan zločin u Srebrenici.

"Takvi navodi ni na koji način neće doprineti utvrđivanju istine i procesu pomirenja u regionu", rekla je ministarka Tanjugu.

Snežana Malović je istakla da se usvajanjem Deklaracije o Srebrenici Srbija nedvosmisleno opredelila prema tom stravičnom zločinu.

"Potpuno je jasno da poštovanje iskazano prema žrtvama i zahtev za izručenje Ganića, zbog dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnih zločina, ni na koji način ne može biti predmet bilo kakve trgovine", naglasila je Malovićeva.

Prema njenim rečima, poštovanje prema žrtvama ne zavisi od njihove nacionalnosti i naša je obaveza da utvrdimo punu istinu i počinioce zločina privedemo pravdi.

"Srbija je više puta do sada pokazala i dokazala da joj politički i svaki drugi intres nije da ratni zločinci slobodno šetaju, već da je opredeljena utvrđivanju pune istine o zločinima počinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije, jer je to dug koji svi mi imamo prema žrtvama i njihovim porodicama, ali i najvažniji segment procesa pomirenja", istakla je Malovićeva.

Dodala je da takvo opredeljenje Srbije potvrđuje i činjenica da je srpski parlament usvojio Deklaraciju o Srebrenici, a da od Bosne i Hercegovine zavisi kako će se odnositi prema ovom jasno izraženom stavu naše zemlje.

Prvostepenu odluku britanskog ekstradicinog suda o odbijanju srpskog zahteva za izručenje, Malovićeva nije želela da komentariše.

"Kao deo izvršne vlasti nikada nisam, niti ću komentarisati sudske odluke, kako domaćih, tako i inostranih pravosudnih organa, ali ističem da su Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Tužilaštvo za ratne zločine u dosadašnjim postupcima pokazali da su apsolutno, kadrovski i profesionalno, spremni da procesuiraju počinioce krivičnih dela ratnih zločina, bez obzira na njihovu nacionalnost, ili nacionalnost žrtava", navela je Malovićeva.

"Takođe ne želim ni da komentarišem argumente Ganićeve odbrane, jer oni imaju pravo da svog klijenta brane svim raspoloživim sredstvima", navela je ministarka, podsećajući da je više puta isticano da je slučaj Ganića isključivo stvar pravosudnih organa, a ne politike.

Londonski sud odbio je zahtev za izručenje Ganića Srbiji. Obrazlažući presudu, sudija je, između ostalog, kako su preneli britanski mediji, naveo i svedočenje savetnika aktuelnog predsednika Predsedništva BiH, koji je rekao da je Beograd pre nekoliko meseci navodno nudio da pristane na to da Ganić u Sarajevu čeka odluku londonskog suda, pod uslovom da Sarajevo ne kritikuje rezoluciju o Srebrenici koju je usvojila Skupština Srbije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво