Sprečen skup desničara u Beogradu

Policija zabranila desničarskim udruženjima da u Beogradu organizuju kaciju pod nazivom "Srećan 11. jul, dan oslobađanja Srebrenice". U MUP-u kažu da je razlog za zabranu promena sadržaja najavljene akcije.

Policija nije danas dozvolila simpatizerima udruženja "Naši" i "Srpski narodni pokret 1389" da u centru Beograda organizuju akciju pod sloganom "Srećan 11. jul, dan oslobađanja Srebrenice".

Nekoliko simpatizera tih desničarskih organizacija danas se u 13 sati, kako su i najavili, okupilo na centralnom beogradskom trgu Terazije, međutim Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je tokom prepodneva da zabrani skup.

Učesnici skupa su usmeno na licu mesta obavešteni da im okupljanje nije dozvoljeno, nakon čega su ih policajci legitimisali i naložili im da se raziđu.

Policija je privela jednog od učesnika skupa, koji je na sebi imao majicu sa fotografijom haškog optuženika Ratka Mladića, i oduzela zastave i propagandni materijal.

MUP je organizatorima prvobitno bio odobrio samo postavljanje štanda i deljenje propagandnog materijala, ali je u međuvremenu došlo do promene sadržaja te akcije i zato je odlučeno da se ona zabrani.

Udruženja "Naši" i "1389" jutros su najavili da će na skupu u centru Beograda postaviti pult sa promotivnim materijalom, i da će građani moći da se fotografišu sa posterom generala Ratka Mladića u prirodnoj veličini.

Nevladina organizacija "Inicijativa mladih za ljudska prava" pozvala je nadležno tužilaštvo da hitno pokrene postupak protiv svih osoba koje su noćas po Beogradu lepile plakate sa porukom "Srećan vam 11. jul, dan oslobođenja srpskog grada Srebrenice", kojim se, prema mišljenju te organizacije, slavi zločin.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво