Napad na Žandarmeriju u okolini Bujanovca

Dva pripadnika Žandarmerije ranjena noćas, u 00:10 časova, u terorističkom napadu granatom iz ručnog bacača, na prilazu selu Lučane u opštini Bujanovac. VMA saopštava da ranjeni žandarmi nisu životno ugroženi. Dačić: Napad na policajce jeste napad na državu Srbiju i njen teritorijalni integritet.

U terorističkom napadu granatom iz ručnog bacača, u selu Lučane u opštini Bujanovac, noćas u 00:10 časova ranjena su dva pripadnika Žandarmerije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je napad na policajce, napad na državu Srbiju i njen teritorijalni integritet.

Vozilo kojim su patrolirali pripadnici žandarmerije pogođeno je, a od gelera jedan pripadnik je ranjen u nogu, dok je drugi pogođen u vrat.

Napad se dogodio deset minuta iza ponoći i izveden je lansiranjem projektila iz ručnog bacača na dva službena vozila "landrover difender" MUP-a.

"Radi se o terorističkom aktu, iz klasične zasede, koji su, najverovatnije, izveli ostaci terorističkih grupa iz tog područja", rekao je Dačić novinarima nakon što je obišao povređene policajce na Vojno-medicinskoj akademiji.

Te terorističke grupe se, ukazao je ministar, prebacuju sa teritorije Kosova i Metohije preko administrativne linije, zbog čega će MUP ozbiljno upozoriti Euleks na takvu pojavu.

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je ranjene pripadnike Žandarmerije. 

Oba ranjena policajca su u stabilnom stanju i nisu vitalno ugroženi. Reč je o mladićima, starim oko tridesetak godina, koji su iz kraljevačkog odreda, rečeno je novinarima na Vojno-medicinskoj akademiji.

Načelnik VMA Miodrag Jevtić rekao je da je Nenad Nikolić teže ranjen i da se posle hirurške intervencije nalazi u stabilnom stanju na Klinici za ortopediju.

"Drugi povređeni, Miloš Carović, zadobio je nešto lakšu povredu, lekari kontrolišu njegovo zdravstveno stanje i nalazi se na Klinici za ORL", dodao je Jevtić. Načelnik VMA očekuje da će njihov oporavak teći predviđenim tokom.

Isražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović rekao je izveštaču RTS-a da je nekoliko minuta iza ponoći izvršen napad na dva vozila žandarmerije i da su tom prikom povređeni pripadnici MUP-a. Oba vozila su oštećena gelerima, a vidljiva su oštećenja i na okolnim kućama.   

Kako nezvanično saznaje izveštač RTS-a Miljana Okiljević, projektil ispaljen iz bacača pao je ispred vozila i pogodio zadnji levi točak džipa u kojem su se nalazili žandarmi. U vozilu je bio i treći žandarm, koji je povređene odvezao u bolnicu u Bujanovcu. Ranjeni su nakon toga prebačeni helikopterom u Beograd.

MUP saopštava da je uviđaj u toku i najavljuje da će preduzeti sve mere da se napadači pronađu i zakonski procesuiraju.

"Država Srbija i MUP će i dalje nastaviti da održavaju, ne samo javni red i mir, već će osigurati bezbednost za sve građane Srbije i za građane koji žive u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije", naglasio je Dačić.

"Odlučno ćemo odgovoriti na svaku pretnju našem teritorijalnom integritetu ili na napad na pripadnike policije", zaključio je Dačić.

Dačić će sutra sa predsednikom Borisom Tadićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem obići Kopnenu zonu bezbednosti na jugu zemlje.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво