Napad na Žandarmeriju u okolini Bujanovca

Dva pripadnika Žandarmerije ranjena noćas, u 00:10 časova, u terorističkom napadu granatom iz ručnog bacača, na prilazu selu Lučane u opštini Bujanovac. VMA saopštava da ranjeni žandarmi nisu životno ugroženi. Dačić: Napad na policajce jeste napad na državu Srbiju i njen teritorijalni integritet.

U terorističkom napadu granatom iz ručnog bacača, u selu Lučane u opštini Bujanovac, noćas u 00:10 časova ranjena su dva pripadnika Žandarmerije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je napad na policajce, napad na državu Srbiju i njen teritorijalni integritet.

Vozilo kojim su patrolirali pripadnici žandarmerije pogođeno je, a od gelera jedan pripadnik je ranjen u nogu, dok je drugi pogođen u vrat.

Napad se dogodio deset minuta iza ponoći i izveden je lansiranjem projektila iz ručnog bacača na dva službena vozila "landrover difender" MUP-a.

"Radi se o terorističkom aktu, iz klasične zasede, koji su, najverovatnije, izveli ostaci terorističkih grupa iz tog područja", rekao je Dačić novinarima nakon što je obišao povređene policajce na Vojno-medicinskoj akademiji.

Te terorističke grupe se, ukazao je ministar, prebacuju sa teritorije Kosova i Metohije preko administrativne linije, zbog čega će MUP ozbiljno upozoriti Euleks na takvu pojavu.

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je ranjene pripadnike Žandarmerije. 

Oba ranjena policajca su u stabilnom stanju i nisu vitalno ugroženi. Reč je o mladićima, starim oko tridesetak godina, koji su iz kraljevačkog odreda, rečeno je novinarima na Vojno-medicinskoj akademiji.

Načelnik VMA Miodrag Jevtić rekao je da je Nenad Nikolić teže ranjen i da se posle hirurške intervencije nalazi u stabilnom stanju na Klinici za ortopediju.

"Drugi povređeni, Miloš Carović, zadobio je nešto lakšu povredu, lekari kontrolišu njegovo zdravstveno stanje i nalazi se na Klinici za ORL", dodao je Jevtić. Načelnik VMA očekuje da će njihov oporavak teći predviđenim tokom.

Isražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović rekao je izveštaču RTS-a da je nekoliko minuta iza ponoći izvršen napad na dva vozila žandarmerije i da su tom prikom povređeni pripadnici MUP-a. Oba vozila su oštećena gelerima, a vidljiva su oštećenja i na okolnim kućama.   

Kako nezvanično saznaje izveštač RTS-a Miljana Okiljević, projektil ispaljen iz bacača pao je ispred vozila i pogodio zadnji levi točak džipa u kojem su se nalazili žandarmi. U vozilu je bio i treći žandarm, koji je povređene odvezao u bolnicu u Bujanovcu. Ranjeni su nakon toga prebačeni helikopterom u Beograd.

MUP saopštava da je uviđaj u toku i najavljuje da će preduzeti sve mere da se napadači pronađu i zakonski procesuiraju.

"Država Srbija i MUP će i dalje nastaviti da održavaju, ne samo javni red i mir, već će osigurati bezbednost za sve građane Srbije i za građane koji žive u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije", naglasio je Dačić.

"Odlučno ćemo odgovoriti na svaku pretnju našem teritorijalnom integritetu ili na napad na pripadnike policije", zaključio je Dačić.

Dačić će sutra sa predsednikom Borisom Tadićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem obići Kopnenu zonu bezbednosti na jugu zemlje.

(Ne)mirni dani u KZB

Noćašnji napad na pripadnike MUP-a nije prvi incident koji se dogodio u Kopnenoj zoni bezbednosti*.

To nestabilno područje, čiju populaciju uglavnom čine etnički Albanci, često je bilo poprište sukoba.

Kriza na jugu Srbije eskalirala je 2001. godine, kada je izbio manji oružani sukob između albanske terorističke formacije tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koja se borila za otcepljenje tih opština od Srbije, i srpskih snaga bezbednosti.

Uniforme, procedure i taktike OVPMB-a su bile gotovo identične terorističkoj organizaciji OVK na Kosovu i Metohiji.

Februara 2001. godine, kada je započet konflikt u Makedoniji, NATO je doneo odluku da "dozvoli jugoslovenskim trupama povratak u Kopnenu zonu bezbednosti".

U maju 2001. godine, Zona je vraćena pod kontrolu srpske vlade, čime je okončana albanska pobuna malog intenziteta u tri opštine, koja je trajala oko 17 meseci.

Albanci su potpisali dokument koji je postao poznat pod nazivom "Končuljski sporazum" i obavezali se na "demilitarizaciju, demobilizaciju i raspuštanje" tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

U zamenu su dobili garancije da će njihovi borci biti amnestirani, izbeglicama dozvoljeno da se vrate, da će biti formirane multietničke policijske snage i da će Albanci biti integrisani u javne institucije.

Nakon potpisivanja sporazuma situacija se smirila, ali je ipak dolazilo do sporadičnih incidenata i napada na srpske snage bezbednosti u tom području.

* Kopnena zona bezbednosti (KZB), definisana Vojnotehničkim sporazumom (član 1, tačka 3, pod e), potpisanim 09.06.1999. godine u Kumanovu - Makedonija, proteže se duž administrativne linije Republike Srbije s autonomnom pokrajinom Kosovom i Metohijom (KiM) čija je ukupna dužina 382 kilometra, a širina 5 kilometara.

Podeljena je na sektore A1 (od državne granice sa Crnom Gorom do baze Vojske Srbije „Borance" na Kopaoniku), A2 (od baze Vojske Srbije „Mrče" do baze Vojske Srbije „Medevce" kod Medveđe) i B (od Medveđe do državne granice s Makedonijom).

broj komentara 34 pošalji komentar
(subota, 05. maj 2012, 11:51)
Fatmir [neregistrovani]

Terorizam

Da, po svemu sudeći ovo izgleda kao teroristički napad. Osuđujem ovakvo ponašanje pojedinaca i zalažem se za mir i sigurnost svih naroda na jugu Srbije.

(petak, 10. jul 2009, 10:31)
anonymous [neregistrovani]

bujanovac

Iz citanja povezanih vesti na ovom sajtu moze se
pratiti i hronologija dogadjaja na jugu Srbije.Mislim
da tuzilastvo drzave treba sa jasnim i preciznim
dokazima ,dobro pripremljenim,da opravda svako
hapsenje i da argumentima ubedi sve gradjane da svaki zlocin mora da se sudi i osudi.Samo tako ce
se spreciti manipulacije i zaostravanje.

(petak, 10. jul 2009, 09:31)
anonymous [neregistrovani]

albanac

ja sam albanac iz velikog trnovca ali ovo sto se dogodilo stvarno nema smisla budite sigurni da to su uradili albanci iz kosova a ne iz juzne srbije jer mi zelimo da zivimo zajedno i na miru,i slazem sa sa ovaj nich Bujanovac da sada imamo mnogo vise prava nego pre ali to cine oni koji imaju probleme u glavu jer njih treba vise kontrolirati na granicu izmedju kosova i srbije selo koncul izvinite mozda nisam pisao dobro srbski ipak zelim da se lecu policajci i da ponovo zajedno radimo jer mi znamo da je to srbija i da zelimo da zivimo zajedno na miru kao svi ostale evropske zemlje pozdrav iz V. trnovca trnutno u zürich

(petak, 10. jul 2009, 08:06)
Aleksandar [neregistrovani]

Terorizam

Terorizam je akt protiv drzave,i treba ga najostrije sankcionisati i neutralisati,jer ako se u korenu ne sasece,mozemo da ocekujemo sve cesce napade i sa mnogo vecim posledicama.Sa teroristima nema pregovora.Lepo poslati vojsku i antiteroristicke jedinice i procistiti to podrucje.Dokle bre ljudi ovako,pa docice i pred nase kucne pragove,Ovo treba najostrije osuditi a ne pustiti da se zataska ili da se zaboravi do nekog novog napada

(petak, 10. jul 2009, 04:49)
Dejan [neregistrovani]

tuzno

Mene nista vise ne cudi,od kada sam saznao da je jedan od osnivaca UCK,Ali Ahmeti,godinama dobijao invalidnu penziju u Svajcarskoj.Diagnoza:Sizofrenija!Kasnije,kad su Svajcarci saznali sta radi po Balkanu,oni mu skratili penziju.Danas valjda sedi u makedonskom parlamentu,kako se cuje..luda kuca!?

(petak, 10. jul 2009, 00:40)
anonymous [neregistrovani]

Па ко је после проблем...

Видиш ваљда да сам био саркастичан.

(četvrtak, 09. jul 2009, 23:57)
Bujanovac [neregistrovani]

tuzno

Meni je tesko kada sve ovo slusam i gledam, ko ih sada dira i uznemirava. Prvo oni su vecina u ovim mestima pa cak i u nekim okolnim selima 100% cista Albanska sela. Plase i uznemiravaju decu i ono malo Srpskog stanovnistva koje je ostalo i oseca se kao manjina u SVOJOJ DRZAVI.

(četvrtak, 09. jul 2009, 23:55)
Aleksandar Gracanica [neregistrovani]

Opet provokacije

Ovo je podsecanje za Natasu Kandic i ostalima sta se desavalo na pocetku 1997-98. I da Srbi nisu zapoceli rat na Kosovu.

(četvrtak, 09. jul 2009, 22:08)
anonymous [neregistrovani]

oce li prestati sve ovo

odlucno se treba suprostaviti svakom napadu na policiju jer da se tako nesto desilo u bgdu pola grada bi rarusili da ih nađu!!!!!!

(četvrtak, 09. jul 2009, 22:08)
Dusan Ignjatovic, Austrija [neregistrovani]

Srbija je ziva dok su joj deca verna

Kao prvo brzi oporavak nasim momcima.. Nedaj te se ljudi...
Kao drugo, trebalo bi da svet polako shvata, ko su zapravo teroristi na tom podrucju, i sta su dospeli tom odlukom da potvrde nezavisnost Kosova... Sto pre se treba resiti problem sa tom bagrom... Kosovo ostaje Srbija... pitanje je samo vremena, koliko ce im jos trebati da to shvate...
Veliki pozdrav svim Srbima sirom sveta od Duleta Nilije iz Austrije... ZIVELA MAJKA SRBIJA cccc