Laušević nije tražio pomilovanje

Molba za pomilovanje Žarka Lauševića do danas nije stigla do Borisa Tadića, rečeno u Kabinetu predsednika Republike. Pitanje pomilovanja poznatog glumca, osuđenog za dvostruko ubistvo, otvorio advokat Toma Fila, posle Lauševićevog hapšenja u SAD.

Predsednik Srbije Boris Tadić do danas nije dobio molbu za pomilovanje Žarka Lauševića, koju mora da podnese ili on lično ili njegov pravni zastupnik, rečeno u Kabinetu predsednika Republike.  

Inače, "kada je reč o pomilovanjima, predsednik Republike ne daje pomilovanja na osnovu svojih afiniteta ili ad hok procene, već postupa po Zakonu o pomilovanju", ističu u Kabinetu.

"Pre donošenja odluke, predsednik Republike dužan je da sasluša ,između ostalih, i mišljenje nadležnog suda, Ministarstva pravde, kao i mišljenje Komisije za pomilovanje koju je osnovao predsednik Republike".

Pitanje pomilovanja Žarka Lauševića, kojeg su prošle sedmice u SAD uhapsili pripadnici Biroa za emigraciju i carine zbog boravka u toj zemlji bez vize, otvorio je ovih dana beogradski advokat Toma Fila.

Fila je branio Lauševića tokom krivičnog postupka za dvostruko ubistvo.

Ubistvo ili prekoračenje nužne odbrane

Poznati glumac je u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u podgoričkom kafiću "Epl" ubio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (21) i ranio Andriju Kažića. U obračunu, njegov brat Branimir ispalio je jedan metak koji nikoga nije pogodio.

Laušević je bio u zatvoru u Spužu, u Crnoj Gori, iz kojeg je pušten posle četiri godine i sedam meseci, 1998. godine, kada je doneta prva presuda, kojom je u Podgorici osuđen na četiri godine zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane.

Ta presuda je ukinuta odlukom drugostepenog suda.

Laušević je 1999. godine otišao u SAD, a za vreme njegovog boravka u toj zemlji, na ponovljenom suđenju osuđen je na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva, da bi u žalbenom postupku Vrhovni sud Crne Gore tu presudu preinačio na 13 godina.

Prema toj presudi ostalo mu je još da odsluži osam godina i pet meseci zatvora.

Za Lauševićem je 2002. godine raspisana međunarodna poternica radi izvršenja zatvorske kazne od 13 godina po odluci Trećeg opštinskog suda u Beogradu, koji je u to vreme bio nadležan za izvršenje presuda članica državne zajednice SCG.

Pomilovanje ili povlačenje poternice

Ministarstvo pravde Srbije je krajem protekle sedmice zauzelo stav da Laušević mora odmah da ide na izdržavanje kazne, zato što je Srbija pravni naslednik SCG u kojoj je poternica raspisana.

U tom slučaju bi, smatra Fila, mogao da reaguje samo predsednik Srbije Boris Tadić, davanjem pomilovanja.

Molbu za pomilovanje mora da napiše i potpiše Laušević lično, a odluku o njoj po pribavljenom mišljenju Ministarstva pravde, mada ono nije obavezujuće, donosi predsednik Republike - Tadić, ukazao je Fila u izjavi Tanjugu.

Potom bi isto mogao da učini i predsednik Crne Gore Filip Vujanović davanjem pomilovanja u Crnoj Gori, što bi, prema Filinim rečima, celu priču učinilo bespredmetnom.

Fila smatra da je rešenje ovog slučaja moguće i na drugi način - da državni organi Srbije povuku poternicu za Lauševićem, raspisanu po odluci beogradskog suda 2002. godine radi izvršenja presude Vrhovnog suda Crne Gore, pošto ga ta država ne traži.

"Ne postoji poternica Crne Gore protiv Žarka Lauševića, niti su oni zainteresovani za taj slučaj. Zašto bi onda mi izvršavali kaznu crnogorskog suda ako za to Crna Gora nije zainteresovana", rekao je Fila.

Fila nema punomoćje

Beogradski advokat je napomenuo da u ovom trenutku nema punomoćje za Lauševićevu odbranu, te da nije u mogućnosti da predloži povlačenje poternice.

"Ako Crna Gora bude zahtevala da Laušević izdržava kaznu po deporataciji u Srbiju, tada bi mi mogli eventualno da sprovodimo neke druge mere", naveo je advokat.

Takođe je napomenuo da je Laušević u pritvoru u Americi zato što nije imao "papire", a ne zato što je tražena ekstradicija od strane Jugoslavije, odnosno, sada Srbije.

Prema Filinim rečima, Laušević je državljanin Srbije, pa će u nju najverovatnije biti i deportovan. "Nešto slično radi se kada je u pitanju readmisija ljudi koji su boravili u Evropskoj uniji bez dozvole pa su vraćeni nazad", kaže beogradski advokat.

Povodom ovog slučaja danas je reagovao i Savez dramskih umetnika Srbije, koji, međutim, ocenjuje da su informacije o hapšenju Lauševića "neproverene".

"Laušević nije pobegao, već je nakon odležane kazne, po presudi suda, pušten iz zatvora", navela je u saopštenju predsednica Saveza Ljiljana Đurić.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи