Srušio se vojni avion u Gružansko jezero

Avion "orao" Vojske Srbije srušio se u Gružansko jezero, kod Kragujevca. Pilot, major Slobodan Jocić, zbog kvara na mehanizmu za uvlačenje točkova, katapultirao se, iz aviona. Pošto je izvučen iz jezera u koje je pao, pilot sa lakšim povredama prevezen na VMA i u stabilnom je stanju.

Avion Vojske Srbije tipa "orao" srušio se u Gružansko jezero, kod Kragujevca. Pilot Vojske Srbije, major Slobodan Jocić, koji se uspešno katapultirao iz aviona, pao je u jezero. On je, sa lakšim telesnim povredama, prevezen na Vojnomedicinsku akademiju i nalazi se u stabilnom stanju.

Nesreća se dogodila nešto pre podneva, prilikom povratka odeljenja od četiri aviona "orao" sa trenažnog leta, kada se na Jocićevom avionu nije izvukao levi točak.

Pilot Jocić je napustio, po naređenju komande, avion, zbog nemogućnosti da izvuče stajni trap i sleti na pistu aerodroma "Lađevci", kod Kraljeva, rekao je, na konferenciji za novinare, komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Ranko Živak.

Jocić je pokušao da izvuče trap putem hidrauličnog sistema, a zatim i mehanički, pa čak i da blago dodirne pistu ostalim točkovima kako bi pokušao da omogući izvlačenje točka.

Zbog male količine goriva, pilot se odlučio da odleti do jezera i nad njim napusti avion, kako bi izbegao eventualnu štetu i žrtve na zemlji, rekao je Živak. Jocić je avion napustio sa visine od 500 do 700 metara, a avion je pao u jezero.

Slobodan Jocić je iskusan pilot prve kategorije, probni pilot i instruktor letenja, koji je u karijeri leteo oko 600 sati, od čega oko 400 sati na "orlu". Ove godine je leteo ukupno 26 sati, a juče je na istom avionu obavio dva leta.

Izjava očevica

Očevidac Veselin Marsenić, u izjavi za RTS, kaže da je ugledao avion u 12 časova i 18 minuta kako dolazi iz pravca Mrčajevaca i potom je "začuo intezivno brujanje i zvuk sličan pucnju".

"Nisam video pilota, ali sam video kada je avion počeo da ponire i da skreće desno prema Kniću. Pretpostavljam da je zvuk nalik pucnju, zapravo bio zvuk koji se čuje prilikom katapultiranja pilota iz aviona", rekao je Marsenić za RTS.

Kako saznaje dopisnik RTS-a iz Jagodine, u Paraćinu je obavljen trenažni let nekoliko aviona koji su se pripremali za predstojeći miting koji će se održati u subotu.

Prilikom povratka aviona na aerodrom "Lađevci" kod Kraljeva, pilot jednog od četiri lovca bombardera primetio je da se nije zabravila leva noga stajnog trapa. Zbog toga je pilot dobio naređenje da se usmeri ka Gružanskom jezeru i da se katapultira, što je i učinio.

Avion remontovan početkom marta

General Živak je rekao da je na avionu "orao", evidencijskog broja 25156, koji je proizveden 1987. godine, obavljen remont početkom marta, posle čega se vratio u jedinicu i učestvovao u intenzivnoj letačkoj obuci. Po povratku u Kraljevo, na avionu je obavljeno 37 letova u ukupnom trajanju od 24 sata.

General je najavio da će avion biti izvučen sa dna jezera kako bi se obavila istraga i utvrdilo da li postoji neki sistemski problem kod tog aviona. Do tada, svi ostali avioni tipa "orao" u Vojsci Srbije biće prizemljeni, dok će obuka na ostalim tipovima aviona biti nastavljena.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću, kapetan bojnog broda Petar Bošković, ponovio je da je major Jocić helikopterom prebačen na Vojnomedicinsku akademiju, da se nalazi u stabilnom stanju, da je svestan i da nije životno ugrožen.

Prema njegovim rečima, prilikom katapultiranja iz aviona, pilot je zadobio određene povrede kičmenog stuba, ali bez oštećenja kičmene moždine, zbog čega nema opasnosti po njegov život, iako će lekari VMA nastaviti ispitivanja.

Četvrta nesreća u poslednje tri godine

Avion "orao" je četvrti avion Vojske Srbije koji se srušio u poslednje tri godine.

Avion "mig-29" Vojske Srbije srušio se, 7. jula 2009. godine, u okolini aerodroma "Batajnica", kod Beograda.

Tada je poginuo pilot potpukovnik Rade Ranđelović, od posledica povreda koje je zadobio prilikom iskakanja sa male visine, dok je vojnik 177. artiljerijsko-raketnog diviziona PVO Milan Ulemek stradao kada je "mig-29" pao na park tehničkih sredstava, u kojem je obavljao požarnu dužnost u vreme nesreće.

Vojska Srbije izgubila je, 2008. godine, dva aviona i jednog pilota. 

Prvo je, 21. maja, u okolini vojvođanskog sela Barande, major Tomas Janik iskočio iz aviona "orao" za vreme trenažnog leta, a 24. septembra, na aerodromu "Batajnica", poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas, prilikom pripreme za učešće na aeromitingu u avionu "G-4".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво