Sretenu Jociću 15 godina zatvora

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, osuđen na 15 godina zatvora, zbog toga što je naručio ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine. Tada je ubijena i Marjanovićeva devojka, a dve osobe su teško ranjene.

Za podstrekavanje na ubistvo Gorana Marjanovića, 1995. godine, danas je, pred Višim sudom u Beogradu, na 15 godina zatvora osuđen Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, prenosi Beta.

To je maksimalna kazna za podstrekivanje na ubistvo, prema starom Kaznenom zakonu, dok novi zakon predviđa kaznu zatvora od 40 godina, ali se u slučaju izmene zakona primenjuje kazna povoljnija po optuženog.

Sudija Maja Ilić rekla je da su na suđenju dokazani navodi optužnice koji su teretili Jocića za podstrekavanje na teško ubistvo Marjanovića, tako što je, u julu 1995. godine, nagovorio Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ga ubiju u kafiću "Bambi", u sportskom centru "Olimp" na Zvezdari.

Obrazlažući presudu, sudija Ilić je rekla da je utvrđeno da je Jocić nagovorio Prodanovića i Milosavljevića da ubiju Marjanovića zvanog Goksi i izvesnog Ducu, a tada je stradala i Marjanovićeva devojka, dok su tri osobe ranjene.

Sudija je navela da im je Jocić kao nagradu obećao 50.000 tadašnjih maraka, a da im je dao automobil i dva automata tipa "hekler".

Sudsko veće nije prihvatilo iskaz okrivljenog Jocića da u to vreme nije bio u Beogradu, već u Bugarskoj i Grčkoj, ni iskaze više svedoka koji su svedočili u njegovu korist, rekla je sudija Ilić.

Jocić: Niste me ni pitali

Iz knjige gostiju beogradskog hotela "Interkontinental" utvrđeno je da je Jocić u vreme obuhvaćeno optužnicom bio sa porodicom u sobi 406 tog hotela, rekla je sudija Ilić, navodeći da je utvrđeno i da su njegovi lični podaci bili falsifikovani.

Videli smo da stoji ime Dragan Jocić, ali je to korektorom prepravljeno, a ispod su bili lični podaci Sretena Jocića - ime oca i broj lične karte.

Sud je prihvatio iskaz svedoka Zorana Đorđevića koji je u programu zaštite i koji je putem linka objasnio svoju ulogu u događaju u "Olimpu" i kako je pokazao Prodanoviću i Milosavljeviću ko je Marjanović.

Sudija Ilić je rekla da sud nije našao motiv zbog čega bi Đorđević teretio Jocića, na šta je je Jocić rekao: "Niste me ni pitali".

Rok za žalbu Apelacionom sudu u Beogradu je 15 dana od dobijanja pisanog otpravka presude.

Jocić je u pritvoru od 27. aprila 2009. godine, kada je uhapšen, zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je, 23. oktobra 2008. godine, u Zagrebu, ubila hrvatskog novinara Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića.

Njemu se, zbog tog krivičnog dela, sudi u Beogradu zajedno sa Željkom Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem, dok se u Zagrebu, za ubistvo Pukanića i Franjića, sudi još petorici optuženih.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи