Osuđene vehabije iz Novog Pazara

Sudsko veće Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu osudilo je 12 novopazarskih vehabija na više od 60 godina zatvora za udruživanje radi protivustavne delatnosti, terorizam i planiranje ubistva glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića. Prvooptuženi Senad Ramović osuđen na 13 godina zatvora.

Vođa grupe novopazarskih vehabija, prvooptuženi Senad Ramović osuđen je, u Specijalnom sudu, na 13 godina zatvora zbog krivičnih dela udruživanja radi protivustavne delatnosti, terorizma i nedozvoljenog držanja oružja i eksploziva.

Na kazne zatvora od osam godina osuđeni su Jasmin Smailović i Adnan Hot. Fuan Hodžić je dobio sedam godina i šest meseci zatvora, a na po sedam godina osuđeni su Mirsan Prentić i Erhan Smailović.

Trogodišnje zatvorske kazne dobili su Senad Vejselović i Vahid Vejselović. Na po dve godine i šest meseci osuđeni su Husein Čuljak, Aldin Pulić i Damir Berbo a šest meseci zatvora dobio je Bekta Memić.

Mehmedin Koljšin i Safet Bećirović su oslobođeni optužbe, dok se protiv Nedžada Memića vodi odvojen postupak.

U Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal novinarima je rečeno da Tužilaštvo neće komentarisati nepravosnažnu presudu.

Pored navedenih, ova grupa je optužena i za planiranje ubistva muftije Muamera Zukorlića, za planiranje napada na džamiju u Novom Pazaru i na policijsku stanicu u tom gradu.

Sudija Milan Ranić ukazao je, obrazlažući presudu novopazarskim vehabijama, da je tokom suđenja dokazano da su okrivljeni planirali terorističke akte krajem 2007. i početkom 2008. godine, s velikom količinom naoružanja kako bi izazvali strah i nesigurnost kod građana, kao i da su nameravali da ubiju glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

Vehabije su planirale da Ramović, Hot i Hodžić gađaju džip u kome je bio Zukorlić, kao i da su planirali napad na policijsku stanicu u Novom Pazaru, ali su od svega odustali jer je naišlo policijsko vozilo, naveo je sudija Ranić.

Grupi vehabija se teret stavlja i formiranje kampa za vojnu i terorističku obuku na planini Ninaji kod Novog Pazara.

Ramović je na obrancima planine Ninaje izabrao nepristupačna mesta gde su sakrivene velike količine oružja, hrane i lekova, naglasio je Ranić, istakavši da su na taj način stvorili moć jednog pešadijskog voda i bili osposobljeni za specijalna teroristička, inženjerijska i protivpešadijska dejstva i protivtenkovsku borbu.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво