Sud odbio Vasiljkovićev argument

Advokati Dragana Vasiljkovića, Kapetana Dragana, imaju rok do 15. juna da australijskom ministru unutrašnjih poslova dostave dodatne argumente zbog kojih smatraju da njihov klijent ne bi imao pravedno suđenje u Hrvatskoj.

Sudsko veće australijskog Vrhovnog suda odbilo je ključni argument branilaca Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, da ne bi imao pravedno suđenje u Hrvatskoj.

Vasiljkovićevi advokati dobili su rok do 15. juna da australijskom ministru unutrašnjih poslova Brendanu o Konoru dostave dodatne argumente zbog kojih smatraju da njihov klijent ne bi imao pravedno suđenje u Hrvatskoj, na osnovu kojih će on doneti konačnu odluku o izručenju.

Vasiljković će do tada biti zadržan u australijskom zatvoru, u kome se nalazi od 12. maja kad ga je uhapsila policija nakon 43 dana bekstva.

Objavljivanje argumenata Vrhovnog suda dolazi oko 50 dana nakon saopštenja odluke da se Vasiljković može izručiti Hrvatskoj, izveštavaju australijski mediji.

Sudije su obrazložile zbog čega su odbile dokumente Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koje su kao glavni argument koristili Vasiljkovićeva advokati.

U kratkom izveštaju pred hrvatskim sudom, i mnogo opširnijoj analizi suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj 2005. godine, ističe se da je služenje u hrvatskoj vojsci tokom rata 90-ih bilo korišćeno kao olakšavajuća okolnost u presudama hrvatskim vojnicima osuđenima za ratne zločine.

Vasiljkovićevi advokati su taj dokument koristili pred Saveznim sudom, dokazujući da bi po toj praksi Kapetan Dragan bio mnogo teže osuđen nego hrvatski vojnici, što ga pak pred hrvatskim sudstvom dovodi u neravnopravan položaj.

Dokumente, na osnovu kojih su se advokati borili protiv Vasiljkovićevog izručenja Hrvatskoj, sudije su ocenile slabim, uz ocenu da ne dokazuju da hrvatski sudovi izriču blaže presude kad se sudi hrvatskim vojnicima na osnovi njihovih političkih uverenja. Sudije smatraju da dokazi govore suprotno tom zaključku.

Vasiljković je nestao kad je Vrhovni sud poništio odluku Saveznog suda o odbijanju izručenja.

Na osnovu međunarodne poternice, koju je raspisala Hrvatska, Vasiljković je bio uhapšen 20. januara 2006. godine i, do odluke australijskog saveznog suda, u jesen 2009, bio je u zatvoru.

Hrvatske vlasti sumnjiče Dragana Vasiljkovića, koji ima državljanstva Australije i Srbije, da je naređivao maltretiranje hrvatskih ratnih zarobljenika u leto 1991. u zatvoru u Kninu i u februaru 1993. godine u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво