Novi svedok u slučaju Karadžić

Bivši zvaničnik UN u Sarajevu Dejvid Harland posvedočio na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su Karadžićeve snage 1993-95. godine granatama i iz snajpera gađale civile u gradu, držeći ih pod terorom.

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zvaničnik UN u Sarajevu Dejvid Harland posvedočio da su Karadžićeve snage 1993-95. godine granatama i iz snajpera gađale civile u gradu, držeći ih pod terorom.

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je, pored ostalog, za "terorisanje" civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95. godine.

Svedok Harlad je od 1993. do 1995. godine bio zadužen za civilna pitanja u komandi Unprofora u Sarajevu, a zatim je radio kao politički savetnik komandanta snaga UN Ruperta Smita. Prisustvovao je sastancima sa liderima bosanskih Srba, uključujući i Karadžića.

Harland je izjavio da je Karadžić "granatiranjem, snajperisanjem i nametanjem restrikcija gasa, struje i humanitarnih isporuka, Sarajevo držao pod pritiskom radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva".

Kako je svedok rekao, "postojalo je mnogo dokaza da su napadi artiljerijom i snajperima" sa položaja Vojske RS bili "centralno kontrolisani".

Kao primer, naveo je da bi napadi postajali ređi u periodima kada je pretila opasnost od međunarodne intervencije protiv snaga bosanskih Srba, a pojačavali kad bi opasnost minula.

"Granatiranje i snajperisanje u većini slučajeva nije imalo nikakvu vojnu vrednost, a svrha je bila održavanje atmosfere terora u gradu", ocenio je Harland, koji će iskaz nastaviti sutra.

Karadžić je optužen i za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, zločine protiv čovečnosti širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca.

broj komentara 0 pošalji komentar