Nastavljeno suđenje Urošu Mišiću

Sud naložio pirotehničko veštačenje navijačke baklje, koju je optuženi Uroš Mišić, pokušao da ugura u usta pripadniku žandarmerije Nebojši Trajkoviću na fudbalskom stadionu "Marakana" u Beogradu.

Veće Okružnog suda u Beogradu naložilo je pirotehničko veštačenje navijačke baklje koju je, prema navodima tužilaštva, optuženi Uroš Mišić upaljenu pokušao da ugura u usta pripadniku žandarmerije Nebojši Trajkoviću prilikom napada na fudbalskom stadionu "Marakana" u Beogradu.

Sud je odredio da stručnjak za pirotehniku Mirjana Lukić-Anđelković obavi "veštačenje baklje", posle čega bi medicinski veštak trebalo da utvrdi moguće posledice ovakvog napada.

Branilac Borivoje Borović predložio je veštačenje u nastojanju da dokaže da se ne radi o pokušaju ubistva, za koje je Uroš Mišić 19. septembra prošle godine prvostepenom presudom sudskog veća, osuđen na 10 godina zatvora.

Ovu presudu ukinuo je Vrhovni sud Srbije i predmet vratio na ponovno suđenje kako bi se utvrdilo da li je Mišić "pokušao da žandarmu ugura upaljenu baklju u usta", što bi imalo za posledicu smrtni ishod.

Borović tvrdi da navijačka baklja razvija toliko visoku temperaturu da bi Trajković, da je optuženi pokušao da mu je ugura u usta, zadobio smrtne povrede, a u slučaju da je oštećeni samo pokusao da uhvati baklju, potpuno bi mu spržila kožu.

Trajković bio "prepoznat"

U nastavku ponovljenog suđenja, koje je počelo 22. aprila, danas je svedočio Milorad Kostić, koji je bio u patroli Žandarmerije u civilu na severnom delu tribine stadiona "Marakana" kada su na utakmici Crvena zvezda-Hajduk iz Kule 2. decembra 2007. godine izbili neredi navijača.

Kostić je ispričao da je Trajković, koji je bio vođa te patrole, napadnut na kraju prvog poluvremena i da je bio "prepoznat".

"Čuo sam nekoga kako viče: "Tražite inspektora'", rekao je Kostić i dodao da je u tom trenutku "masa navijača" krenula prema Trajkoviću, koji je uspeo nekoliko puta da se "istrgne" iz ruku navijača, ali da su ga oni "sustizali" i napadali.

"U jednom momentu Trajković se otrgao, izvukao pištolj i ispalio hitac u vazduh", naveo je Kostić.

Odgovarajući na pitanja odbrane, on je rekao da ne zna da li je u toku tih napada Trajković na kratko bio bez svesti (što je oštećeni u prvostepenom postupku izjavio), ali je video da je, u trenutku kada je napadnut bakljom, bio u "polupognutom položaju".

Kostić je potvrdio da je u policiji na prepoznavanju Mišića kao napadača, prethodno opisao kako je izgledao i naveo da je imao kapuljaču na glavi, koliko je približno visok i, koliko je mogao, po sećanju opisao njegove crte lica.

Policajac u civilu može da bude na tribinama

Komandant policijskog obezbeđenja na stadionu Dragoja Ćurguz izjavio je da je u vreme incidenta bio u komandnom štabu na zapadnoj tribini kada mu je neko od redara javio za pucnjavu na severnoj tribini stadiona i o tome odmah obavestio nadležne u policiji.

Odgovarajući na pitanja odbrane, naveo je da nije znao da na severnoj tribini ima pripadnika Žandarmerije u civilu, ali je dodao da policajci u civilu imaju pravo da budu na tribinama, kako bi pratili šta se dešava i o tome obaveštavali starešine.

"Policajac u civilu može da bude na tribinama i da prati šta se dešava, ali ne može da interveniše bez mog naređenja", rekao je ovaj svedok tužilaštva.

Ćurguz je objasnio da policajci u civilu mogu da se kreću po stadionu bez naređenja komandanta policijskih snaga na utakmici, ali ne i da intervenišu "osim u izuzetnim slučajevima kada im je život ugrožen".

Na pitanje odbrane da li je komandant Žandarmerije Dragan Vasiljević znao da na severnoj tribini stadiona ima njenih pripadnika u civilu, Ćurguz je odgovorio odrično.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. juni kada bi sudskom veću trebalo da budu predočeni nalazi pirotehničkog veštačenja baklje i medicinskog veštačenja mogućih posledica njene upotrebe.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи