Slučaj Kovačević: Čeka se odgovor SAD

Drugi opštinski sud čeka odgovor iz SAD-a o zahtevu za saslušanje nekoliko svedoka u slučaju Miladina Kovačevića. Među tim svedocima je i Brajan Štajnhauer.

Drugi opštinski sud čeka odgovor nadležnih u SAD o zahtevu za saslušanje nekoliko svedoka putem video linka iz te zemlje u slučaju studenta Miladina Kovačević.

Među tim svedocima je i Brajan Štajnhauer, koga je Kovačević povredio u tuči.

Zahtev za saslušanje više svedoka putem video linka u istrazi koja se vodi protiv Miladina Kovačevića za prebijanje američkog kolege u jednom bostonskom klubu, poslat je SAD-u preko Ministarstva pravde i sada se čeka odgovor.

Kovačević se u SAD sumnjiči za nanošenje teških telesnih povreda Brajanu Štajnhaueru, 4. maja u Bostonu, a srpsko tužilaštvo tereti ga, pored toga, i zbog podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, jer je na taj način pobegao iz Amerike u Srbiju.

Kovačevićeva odbrana tvrdi da su "američke vlasti jasno stavile do znanja da se krivični postupak Kovačevića zbog nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru ne može voditi u Srbiji, pošto se u njihovoj zemlji već vodi postupak protiv njega".

Početkom oktobra Ministarstvo pravde SAD, putem međunarodne pravne pomoći dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise predmeta u slučaja Kovačević, a predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku, kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Drugi opštinski sud sprovodi proširenu istragu protiv Kovačevića i bivšeg generalnog konzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića, u odnosu na istragu protiv bivšeg vicekonzula Igora Miloševića koja je okončana krajem oktobra.

Američke vlasti sumnjiče Kovačevića za krivično delo koje se prema njihovom zakonu zove "napad prvog stepena", i za koje je predviđena kažna od pet do 25 godina zatvora.

Takvo krivično delo ne postoji u srpskom Krivičnom zakoniku, ali bi se moglo prevesti kao "nanošenje teških telesnih povreda".

Srpsko tužilaštvo pokrenulo je, po sopstvenoj inicijativi, deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda.

1Srpska vlada je u međuvremenu platila Štajnhauerovoj porodici 900.000 dolara odštete kao deo dogovora vlada SAD i Srbije da se krivično gonjenje Kovačevića preda srpskom pravosuđu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво