"Eksperti" ojadili Svilajnac

Evropska ekspertska grupa, registrovana u Briselu, naplatila od opštine Svilajnac 20 hiljada evra za navodno kandidovanje projekata iz Srbije kod Evropske komisije. Posle toga joj se gubi svaki trag.

Opštine Svilajnac oštećena je za 20 hiljada evra nakon što je međunarodnoj organizaciji Evropska ekspertska grupa, registrovanoj u Briselu, uplatila novac za navodno kandidovanje projekata kod Evropske komisije. Nakon izvršene naplate, "ekspertskoj grupi" se gubi svaki trag.

U međuvremenu, ukinut je i sajt te organizacije na kome su koliko juče bile slike izvršnog koordinatora Budimira Bulatovića i specijalnog savetnika Momira Bulatovića. (Neki podaci sa sajta ipak su sačuvani u tzv. kešu)

Ta organizacija je u martu prošle godine opštini Svilajnac ponudila 5 miliona evra iz evropskih fondova, a za svoj rad zatražila je nadoknadu od 400 hiljada evra.

Tadašnji predsednik opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović potpisao je ugovor i ekspresno uplatio prvu ratu od 20 hiljada. Dva meseca kasnije vlast u Svilajncu je promenjena.

Predsednica opštine Svilajnac Gorica Dimčić Tasić smatra da je reč o klasičnoj prevari i da je ugovor štetan za opštinu.

Zbog toga su odbornici skupštine opštine na poslednjoj sednici uz žučnu raspravu raskinuli sporni ugovor.

Za skupštinskom govornicom pojavio se i potpisnik Dobrivoje Budimirović koji je istakao da je sa Evropskom ekspertskom grupom u to vreme sarađivalo još desetak opština u Srbiji.

U Kabinetu potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Božidara Đelića Radio-televiziji Srbije je potvrđeno da se Evropska komisija u Srbiji u svom dopisu jasno ogradila od delovanja Evropske ekspertske grupe i da ta organizacija nema ovlašćenja za kandidovanje projekata, kao ni pristup fondovima Evropske unije.

Na telefon Evropske ekspertske grupe u Beogradu danima se niko ne javlja.

O "Ekspertskoj" grupi

Prema, za sada, raspoloživim podacima organizacija pod imenom  Evropska ekspertska grupa osnovana je početkom juna 2005. godine i kako je tada rekao Momir Bulatović, prema agencijskim vestima, registrovana je u Briselu.

Njeno ime vezivano je docnije i za neke afere u Crnoj Gori.

Na sajtu "eksperata" o ciljevima grupe pisalo je sledeće:

"Čvrsto uvereni u dobrobit perspektive učlanjenja Srbije u evropske i evro-atlantske integracije, članovi Evropske Ekspertske Grupe će uložiti sve svoje profesionalne i lične potencijale za ostvarenje ovog civilizacijskog projekta.

Inspirisani večnim vrednostima demokratije, vladavine zakona, ljudskih prava, ekonomskog i socijalnog blagostanja, mira i tolerancije, članovi Evropske Ekspertske Grupe će javno promovisati i zalagati se za primenu ovih tekovina u Srbiji i u regionu Balkana".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи