"Novi snimci" Mladića - stara priča

Rasim Ljajić izjavio da je reč o poznatim snimcima a da sa na FTV objavljeni sada da bi se sprečila promena stava Holandije po pitanju vizne liberalizacije. Ministar Šutanovac: Vojska Srbije ne štiti Mladića. Oli Ren: Verujem srpskim vlastima.

Povodom objavljivanja amaterskih snimaka na kojima se vidi haški optuženik Ratko Mladić na FTV, za koje autor tvrdi da su snimljeni u poslednjih desetak godina, oglasio se predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da nijedan od snimaka Ratka Mladića objavljenih na federalnoj TV BiH nije mlađi od osam godina.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Ljajić je rekao da su objavljeni snimci deo materijala koji je Srbija Tužilaštvu haškog tribunala dostavila u martu ove godine, i najavio da će Srbija insistirati na tome da se utvrdi kako su ti snimci dospeli u javnost.

"Ja ne tvrdim da je to dato iz Haga. Iz Srbije sigurno nije dato. Ceo materijal dostavili smo Tužilaštvu Haškog tribunala, i mi u razgovoru sa tužilaštvom moramo ustanoviti kako su ovi snimci stigli do medija. Ne optužujemo nikog, ali ima previše slučajnosti", rekao je Ljajić.

Materijal je, prema Ljajićevim rečima, zaplenjen 4. decembra u kući Ratka Mladića na Banovom Brdu, kada je oduzeto 215 audio i video kaseta i kompakt diskova.

"Plašim se da je namera objavljivanja snimaka da se spreči promena stava Holandije po pitanju vizne liberalizacije i da se ponovo dovedemo na optuženičku klupu i branimo od optužbi da ne činimo sve što možemo da okončamo saradnju sa Haškim tribunalom", rekao je Ljajić.

"Ne znam kome je stalo da Srbija ne nastavi put ka EU, ali očito je da neko u delu međunarodne zajednice nema baš najbolje namere", rekao je Ljajić.

Portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran potvrdila je da je to tužilaštvo od ranije upoznato sa snimcima.

TV Federacije BiH objavila snimke

Politički magazin "60 minuta" koji se emituje na TV Federacije BiH (FTV), sinoć je u specijalnoj emisiji objavio amaterske snimke, nastale u proteklih 12 godina, na kojima se vidi haški optuženik Ratko Mladić.

Gostujući u emisiji član Predsedništva BiH Željko Komšić je ustvrdio da Vojska Srbije i sada štiti Mladića - ne iznoseći za to dokaze. 

Većina slika je, kako tvrde na FTV, nastala u naselju Košutnjak u Beogradu, gde se Mladić pred kamerom slobodno kreće sa porodicom, veseli na svadbi i druži sa prijateljima i rodbinom.

U Mladićevom društvu se pojavljuju i drugi optuženi za ratne zločine Momčilo Perišić, Zdravko Tolimir, Manojlo Milovanović.

Mladić je, osim u Srbiji, snimljen i 2000. godine na svadbi svog bivšeg pratioca u Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj u restoranu "Kula", prenosi agencija Beta.

Takođe, FTV je emitovala snimke Mladića i njegove porodice iz - kako tvrdi FTV - jedne od kasarni tadašnje Vojske Jugoslavije u kojoj je bio smešten, a gde je šetao i igrao stoni tenis sa prijateljem.

"Ovde je kao u raju", govori Mladić, obraćajući se supruzi, dok sede ispred kasarne. Kamera ispred kasarne beleži i ugraviranu ploču sa napisom "Barutana 1807".

Poslednji snimak koji je prikazan, kako je navedeno u magazinu "60 minuta", najverovatnije je nastao krajem prošle godine. Na tom snimku, Mladić se grudva sa suprugom, ali se teže kreće, uz pomoć štapa.

Direktor Kancelarije Nacionalnog veća Srbije za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović, uživo je iz Beograda za FTV izjavio da ne zna gde se Mladić nalazi i da se to navodi i u poslednjem izveštaju glavnog tužioca Serža Bramerca.

"Što se tiče insinuacija da se on ovde ne krije - on se krije", rekao je Ignjatović i dodao da je Srbija do sada izručila Hagu dva predsednika države, tri načelnika generalštaba i druge osobe i izrazio nadu da će se "i to sa Mladićem završiti".

"Ne vidim nijedan razlog da Mladić bude zaštićen ako su Karadžić i Milošević uhapšeni. Mi ne znamo gde se nalazi. Voleli bismo da znamo gde se nalazi jer bi se odmah našao u Hagu", rekao je Ignjatović.

Ignjatović je istakao da Srbija radi sve što je u njenoj moći da uhapsi Mladića.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи