Odbijen zahtev Karadžića

Haški tribunal odbio je zahtev za obustavu postupka protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 13. aprila, iskazom prvog svedoka optužbe.

Sudije Haškog tribunala odbile su zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je pre dva dana zatražio obustavu suđenja protiv njega.

Karadžić je u utorak, u zahtevu za prekid procesa, ocenio da je nepravedno što je tužilaštvu dozvoljeno da koristi oko 1.500 iskaza i delova svedočenja iz prethodnih sudskih procesa, koji su se odvijali u Tribunalu, a da istovremeno njemu nije dozvoljeno da unakrsno ispita te svedoke.

Sudije Haškog tribunala su u odluci na četiri strane, kojom se odbija Karadžićev zahtev, navele da će bivši predsednik RS imati "dovoljno prilika" da izloži sopstvene dokaze da bi opovrgao tužilaštvo, prenela je agencija AP.

Karadžić je zatražio obustavu suđenja zbog ugrožavanja pretpostavke nevinosti i nepravednog vođenja procesa. Podsetio je da pravila Tribunala propisuju da suđenje može da bude prekinuto kada nastavak procesa preti da ugrozi osnovna prava optuženog.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno 13. aprila saslušavanjem prvog svedoka, pošto je Žalbeno veće Haškog tribunala prethodno odbilo njegov zahtev za odlaganje do 17. juna.

Karadžić je tvrdio da mu treba više vremena za pripremu odbrane i upoznavanje sa obimnim dokaznim materijalom tužilaštva.

Suđenje Karadžiću počelo je krajem oktobra prošle godine, a nastavljeno je posle višemesečne pauze početkom marta, kada je Karadžić odbacio sve optužbe tužilaštva, istakavši da Srbi u BiH nisu želeli rat i da je njihov cilj bio očuvanje Jugoslavije.

Bivši predsednik RS je u dve tačke optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, dok se u preostalih devet tačaka tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, gde je živeo pod imenom Dragan Dabić. Deset dana kasnije je izručen Haškom sudu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво