Ranjen predsednik Islamske zajednice

Adem Zilkić optužio glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića za sinoćni napad na Mustafu Makića i zamolio reis-ul-ulemu Islamske zajednice BiH Mustafu Cerića da odloži posetu Sandžaku. Nema ni motiva ni intersa za ranjavanje Makića, kaže portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Sead Šaćirović.

Predsednik Sabora Islamske zajednice Sandžaka Mustafa Makić ranjen je  u nogu sinoć oko 22 časa u Sjenici, kada je nepoznata osoba ispalila više hitaca na vozilo u kome se nalazio, saopštio je Rijaset Islamske zajednice Srbije.

Čelnik Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić optužio je reis-ul-ulemu Bosne i Hercegovine Mustafu Cerića i glavnog muftiju u Srbiji Muamera Zukorlića da su inspiratori i nalogodavci napada na Makića.

"Ko je izvršilac još ne znamo, ali znamo ko je nalogodavac. To je muftija Zukorlić. Odgovornost Mustafe Cerića je ista kao i izvršioca i nalogodavca", rekao je Zilkić naglasivši da je u pitanju direktan atak na Islamsku zajednicu, uoči posete Mustafe Cerića Sandžaku.

Zilkić je rekao da bi državni organi trebalo "maksimalno ozbiljno" da shvate situaciju.

"Više nemam kontrolu nad vernicima tako da može doći do međubošnjačkog sukoba koji može da preraste u nešto poput građanskog rata", rekao je Zilkić.

Ranjeni Mustafa Makić rekao je u izjavi za Tanjug da je uveren da je nalogodavac napada Zukorlić, koji mu, kako je rekao, već duže vreme preti posredstvom svojih telohranitelja.

"Kada nije uspeo da me uplaši, pokušao je da me podmiti. U moju kuću je dolazio Hajro Tutić, predsednik Sabora Islamske zajednice u Srbiji, i nudio mi 50.000 evra, posao i stan u Novom Pazaru ili Beogradu, samo da podržim Zukorlića", objasnio je Makić.

Prema njegovim rečima, zajedno sa Tutićem posetio ga je i pukovnik u penziji Velibor Stević.

Makić je rekao da se nalazio u automobilu na putu ka kući kada je sinoć, nešto posle 22 sata, za sada, nepoznata osoba pucala, a metak je probio lim automobila.

Predsednik Sabora Islamske zajednice Sandžaka Makić koji je i predsednik Medžlisa (Odbora) Sjenica, najpre je zbrinut u sjeničkom zdravstvenom centru, a potom je prevezen u prijepoljsku bolnicu. 

Potvrdio je da se dobro oseća dodajući da se nada da nije reč o težoj povredi, kao i da nije mogao da vidi ko je pucao u pravcu njegovih kola.

Zilkić zamolio Cerića da odloži posetu Sandžaku

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić uputio je pismo reis-ul-ulemi Islamske zajednice BiH Mustafi Ceriću da ne dolazi u posetu Sandžaku sve dok se ne steknu minimalni uslovi mira za njegov dolazak.

"Bratski Vas molim da u interesu mira i dobrih međumuslinaskih odnosa promenite odluku o dolasku u Sandžak, a mi Vam još jednom bez obzira na sve uvrede i štetu koji ste nam naneli, nudimo ruku saradnje", navodi se u pismu.

Zilkić je u pismu upitao Cerića da li svesno unosi nemir i podele u Sandžak ili je ipak u pitanju to što je dao blanko poverenje Muameru Zukorliću koji je svojim ponašajem i novčanim pozajmicama na ime Islamske zajednice tu instituciju doveo na rub uništenja.

U pismu Zilkić pita čeklnika Islamske zajednice BiH da li je upoznat sa ranjavanjem Makića, koje je uznemirilo celokupnu javnost, a pogotovo žitelje Sjenice.

"U Sandžaku se spremaju opšti nemiri zbog Vašeg dolaska", naveo je Zilkić u pismu. Zilkić je upitao Cerića i da li ima prestavu da će naspram njega biti hiljade Bošnjaka koji će mu iskazati svoje nezadovoljstvo, vređati ga i psovati.

Bezbednost skupa u Tutinu pod znakom pitanja 

Reis-ul-ulema BiH Mustafa Cerić, od ponedeljka će biti u trodnevnoj poseti sandžačkim opštinama.

Reis Mustafa Cerić će prvo posetiti Tutin a zitim i Sjenicu, Novi Pazar, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj".

Prema planu Cerićevog boravka, u ponedeljak, 18. maja u 13.30 predviđen je svečani doček na glavnom trgu u Tutinu.

Lider Islamske zajednice Srbije Zilkić upozorio da neće moći da kontroliše vernike za vreme dolaska reisa Mustafe Cerića iz Bosne.

"Od države tražim i da zabrani skup na otvorenom u Tutinu. Ko dozvoli da se taj skup održi, snosiće odgovornost za sve što se desi", rekao je Zilkić.

Islamska zajednica u Srbiji je deo Rijaseta u BiH. Rivalska Islamska zajednica Srbije nije deo tog Rijaseta, već je izabrala svog reisa Adema Zilkića.

U pokušajima da uspostave kontrolu nad što više objekata i institucija, pripadnici dve islamske zajednice su se do sada više puta fizički sukobljavali, a u tim incidentima nekoliko osoba je ranjeno vatrenim oružjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво