Priveden Sreten Jocić

Zbog sumnje da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića, Sreten Jocić, poznat i pod nadimkom Joca Amsterdam priveden u zgradu SUP-a Beograd radi saslušanja. Hrvatska nije tražila izručenje.

Srpska policija uhapsila je Sretena Jocića zbog sumnje da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog magazina "Nacional" Ive Pukanića. Jocić je u 20:50 časova priveden u zgradu SUP-a u Beogradu.

Jocić je priveden na informativni razgovor kome će prisustvovati i njegov advokat Zdenko Tomanovića.

Tek posle informativnog razovora policija će odlučiti o eventualnom donošenju rešenja i zadržavanju od 48 sati, pošto, prema rečima Tomanovića, takvo rešenje niti bilo koji drugi poziv Jociću danas nije uručen, i ako to rešenje bude doneto u tom roku Jocić će biti izveden pred istražnog sudiju.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je u koordinisanoj akciji MUP-a i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal uhapšen Sreten Jocić, zbog navodne umešanosti u ubistvo hrvatskog novinara i izdavača Ive Pukanića.

Veljović je, nešto kasnije, rekao i da Hrvatska nije tražila izručenje Sretena Jocića.

Šef kancelarije glavnog komandanta hrvatske policije Krunoslav Borovec rekao je da je vest o hapšenju beogradskog kriminalca Sretena Jocića, Ive Pukanića bila očekivana.

"Hapšenje je rezultat saradnje hrvatske i srpske policije i logičan je sled događaja vezan za saradnju na polju otkrivanja počinilaca i naručilaca ubistava Ive Pukanića i Nike Franjića", rekao je Borovec za Hrvatsku radio televiziju.

Jocić je uhapšen u iznajmljenoj kući u Tolstojevoj ulici u beogradskom naselju Dedinje, koja pripada porodici Slobodana Miloševića.

Policija je više sati vršila pretres kuće u kojoj je bio i uhapšeni, nakon čega ga je prebacila u beogradski Sekretarijat unutrašnjih poslova.

Jociću je oko 15 časova uručen poziv na saslušanje, ali ne i rešenje o lišavanju slobode ni rešenje o zadržavanju, rekao je Radio-televiziji Srbije njegov advokat Zdenko Tomanović.

Pred Beogradskim Okružnim sudom Jociću se sudi zbog podstrekavanje na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog "Goksi Bombaš" u julu 1995. godine. U zavisnosti od predloga Tužilaštva za određivanje pritvora, Jocić bi, i pored jemstva za odbranu sa slobode od 300.000 evra koji stoje u depozitu Okružnog suda, ponovo mogao da se nađe "iza rešetaka".

Svedok saradnik optužio Jocića

Hapšenje je usledilo nakon što je jedan od svedoka saradnika u istrazi koja se vodi povodom ubistva Pukanića, u iskazu hrvatskoj policiji optužio Jocića da je naručio ovo ubistvo.

Hrvatska je, tim povodom, najavila  da će Jocića "osumnjičiti ili kao naručioca ili kao organizatora ubistva" i za njim raspisati međunarodnu poternicu.

U iskazu tajnog svedoka datog zagrebačkom Županijskom sudu, navodi se da je ubistvo Pukanića naručio i organizovao Joca Amsterdam, koji je za to angažovao Slobodana Đurovića i Roberta Matanića, a u celu priču je bio bio upleten i Milenko Kuzmanović, koji je pušten nakon jednomesečnog pritvora zbog nedostatka dokaza.

Matanić je, prema tvrdnjama svedoka, za Jocu Amsterdama odrađivao poslove i po Bugarskoj, a osim Pukanića, trebalo je da ubije i Novicu Petrača i njegovog brata Hrvoja.

Pukanić je, sa svojim saradnikom Nikom Franjićem, ubijen 23. oktobra 2008. godine aktiviranjem eksploziva u mopedu postavljenim kod njegovih kola, ispred sedišta njegovog lista "Nacional" u centru Zagreba.

U narednih nekoliko dana uhapšeni su rođaci Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović i Milenko Kuzmanović, koji je jedini pušten.

Policije zemalja regiona tragaju za Bojanom Gudurićem i Željkom Milovanovićem, za kojima su raspisale i nagradu od po 100.000 kuna (oko 13.500 evra) po glavi.

Robert Matanić, koji je priznao da je indirektno učestvovao u pripremi atentata, u iskazu policiji rekao je da je ubistvo vlasnika "Nacionala" naručio neko od njemu bliskih ljudi u Zagrebu, ali preko određenog čoveka iz Beograda.

Biografija Sretena Jocića

Sreten Jocić, za koga mediji navode da je kontraverzni biznismen poreklom iz Male Krsne, više decenija proveo je van Srbije živeći, radeći, ali i često boraveći po inostranim zatvorima, zbog sumnji da je trgovao drogom i da je naručilac brojnih ubistava.

U Holandiji je boravio tokom 80-tih godina prošlog veka, dok je u Bugarskoj, gde je poznat kao "kralj kokaina", živeo tokom 90- tih pod zaštitom tamošnjih službi bezbednosti.

Od njegovog povratka u Beograd, Jocić je u više navrata pokušao da kupi preduzeća u procesu privatizacije, što mu nije pošlo za rukom, pa je, kako mediji pretpostavljaju, odlučio da kupuje na tuđa imena.

Interpolova poternica za njim je raspisana 2001. godine. Pošto nije bio dostupan pravosudnim organima Srbije, Jocić je naredne godine uhapšen u akciji bugarske policije.

Izručen je Holandiji, gde je 19. marta 2004. godine odslužio zatvorsku kaznu na koju je ranije bio osuđen.

Zbog nekoliko istraga koje su u međuvremenu pokrenute protiv njega, u holandskom zatvoru "Vuht" zadržan je do marta 2006. godine, kada je izručen Srbiji i sproveden u Okružni zatvor. Iz pritvora je izašao posle dva meseca uz položeno jemstvo.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво