Za šest minuta na Knin palo 400 granata

U nastavku suđenja trojici hrvatskih generala pred Haškim tribunalom, kanadski oficir Alan Žilber izjavio je, da je Hrvatska vojska ispalila više stotina granata na Knin tokom dvodnevne operacije Oluja u avgustu 1995.

Generali Ante Gotovina, koji je rukovodio operacijom "Oluja", Ivan Čermak, koji je posle operacije bio vojni namesnik Knina i Mladen Markač, komandant specijalne policije, optuženi su za progon i druge zločine nad Srbima tokom i posle ofanzive na Knin u avgustu i septembru 1995.

Prekomerno granatiranje Knina optužnicom se stavlja na teret generalu Gotovini.

Kapetan Žilber, koji je bio pomoćnik komandanta snaga UN u Kninu, posvedočio je da je iz baze "plavih šlemova" 4. avgusta 1995. godine, rano ujutro, video kako granate ispaljivane iz višecevnih bacača padaju na grad.

Prema beleškama koje je tada uneo u svoj dnevnik, drugog dana "Oluje", 5. avgusta, oko 400 granata pogodilo je Knin "za samo šest minuta", "između 5,19 i 5,25".

 

U narednim danima, kako je izjavio, svedok je video "posledice pljačke i spaljivanja" imovine srpskih civila u Kninu.

Navodeći da je od 25. avgusta bio zadužen za brigu o meštanima Knina koji su utočište pred hrvatskim snagama potražili u bazi UN, Žilber je naznačio da je "većina želela da se vrati u svoje kuće, ali da su strahovali za svoju bezbednost".

U unakrsnom ispitivanju, Gotovinin branilac Greg Kiho sugerisao je da su snage UN u Kninu uoči "Oluje" primetile veće prisustvo vojske Republike Srpske Krajine,ali je svedok odgovorio da to nije primetio.

Žilber je, međutim, u odgovoru na pitanje branioca, potvrdio da je stanovništvo Knina počelo da grad napušta od kraja jula, zato što je "vladala određena panika jer su kružile glasine da će Hrvatska vojska napasti Knin".

Upitan kako su civili odlazili iz grada, svedok je odgovorio "Kako je ko mogao, svi su išli preko Bosne".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара