Istraga o izradi pasoša

Tužilaštvo pokrenulo postupak o navodnoj krađi patenta i falsifikovanju srpskih biometrijskih pasoša. Ako se Tužilaštvo ne oglasi i ne rasvetli istinu, poslanička grupa G17 plus izaći će iz Parlamenta i tražiti smenu svih javnih tužilaca, navodi Dinkić.

Republičko javno tužilaštvo proverava da li je bilo zloupotreba prilikom izrade biometrijskih pasoša, saopštio je portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

Zorić je agenciji Beta rekao da Tužilaštvo proverava da li je bilo eventualnih zloupotreba prilikom izrade tih pasoša, navodeći da će javnost biti obaveštena ako se dođe do podataka o nezakonitostima.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao je novinarima da je na njegovu inicijativu Tužilaštvo "pokrenulo postupak" o navodnoj krađi patenta i falsifikovanju srpskih biometrijskih pasoša.

"Rekao sam da, ako se tužilaštvo u tom slučaju ne oglasi i ne rasvetli istinu, ma kakva ona da je, poslanička grupa G17 plus će izaći iz parlamenta i tražiti smenu svih javnih tužilaca u Srbiji", kazao je Dinkić, koji je i predsednik G17 plus.

Dinkić je rekao da je u četvrtak, 9. aprila, na sednici Vlade Srbije, pokrenuo pitanje o navodima lista "Kurir" o nepravilnostima u štampanju obrazaca za pasoše, pošto je, kako je naveo, nedopustivo da ili medij ili funkcioner ostane nekažnjen posle takvih napisa.

Dinkić je rekao da "ne zna ništa o tim pasošima", kao i da očekuje da će istraga Tužilaštva biti "vrlo brza i efikasna".

"Ukoliko je neko od ministara kršio zakon on bi trebalo da ide u zatvor, a ukoliko je neko lagao i okrivljavao ministre da su prekršili zakon, a oni to nisu učinili, taj ko je pronosio lažne vesti mora da ide u zatvor, odnosno da u skladu sa zakonom snosi posledice", rekao je Dinkić.

Dnevni list "Kurir" 6. aprila preneo je izjavu direktora slovenačke firme "Miraž" Roberta Rotara o tome da su Narodna banka Srbije i nemačka firma "Milbaus" od njegove firme navodno ukrali patent i tehnologiju za izradu biometrijskih pasoša.

Taj list je preneo i da u toj slovenačkoj firmi sumnjaju da je sve to urađeno uz podršku potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića.

Ministarstvo kulture: Prijava protiv  Jerinića

Ministarstvo kulture saopštilo je da će podneti prekršajnu prijavu protiv odgovornog urednika lista "Kurir" Radeta Jerinića jer je pojedine državne funkcionere proglasio krivim pre sudske presude i početka vođenja sudskog postupka.

"Prema Zakonu o javnom informisanju niko se u javnom glasilu ne sme označiti učiniocem kakvog kažnjivog dela, odnosno oglasiti krivim ili odgovornim, pre pravosnažne odluke suda ili drugog nadležnog organa", navodi se u saopštenju.

List "Kurir" navodi da su neki članovi Vlade i guverner Narodne banke Srbije učinili krivično delo krađe, a da se po tom pitanju ne vodi ni krivični postupak, niti je dokazana njihova navodna krivica, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture kao resorno ministarstvo zaduženo za medije "apeluje na javnog tužioca, da u okviru ingerencija pred nadležnim sudom pokrene krivični postupak, kako bi se, konačno, utvrdila istinitost navoda" u tom dnevnom listu.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je prošlog četvrtka da državni organi do sada nisu dobili nijednu primedbu građana da su imali probleme prilikom putovanja sa novim bimetrijskim pasošima.

Dačić je rekao da je već izdato 400.000 pasoša i najavio da će se ispitati svi navodi medija o tome da je bilo nepravilnosti prilikom izrade novih putnih isprava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво