Suđenje bez prisustva javnosti

Pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu suđenje pripadnicima "gnjilanske grupe" OVK nastavljeno bez prisustva javnosti, zbog saslušanja zaštićenog svedoka.

Suđenje pripadnicima "gnjilanske grupe" Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za mučenja i svirepa ubistva civila na Kosovu 1999. godine, nastavljeno je bez prisustva javnosti. Suđenje je zatvoreno je javnost jer se pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu saslušava zaštićeni svedok.

Sedamnaestorica optuženih terete se da su od juna do kraja decembra 1999. godine na teritoriji opštine Gnjilane svirepo ubili najmanje 80 civila - Srba, nealbanaca kao i pojedinih Albanaca, dok su najmanje 153 osobe fizički zlostavljali i mučili, a zatim pustili.

Za zatvaranja, pljačkanje, mučenje, zlostavljanje, silovanje i svirepa ubistva civila optuženo je 17 pripadnika nekadašnje OVK. Osmorica su u bekstvu i njima će se suditi u odsustvu, dok će se devetorici suditi u Beogradu.

Optužnica ih tereti da su ubili najmanje 56 osoba na ulici i po kućama, a najveći broj odvodili u podrumske prostorije srednjoškolskog internata u Gnjilanu gde su ih ubijali, mučili, sakatili do smrti i silovali veći broj žena.

Da bi prikrili tragove zločina, tela su komadali i stavljali u džakove i bacili u kontejnere pored Doma internata. Tela nekih ubijenih su bacali i u Livočko jezero.

U bekstvu su trojica prvooptuženih Fazlija Ajdari, Redžep Aliji i Šaćir Šaćiri kao i Šefket Musliji, Sadik Aliji, Idriz Aliji, Šemsija Nuhiju i Ramadan Halimi.

Okrivljeni Aguš Memiši, Faton Hajdari, Ahmet Hasani, Nazif Hasani, Samet Hajdari, Ferat Hajdari, Kamber Sahiti, Selimon Sadiku i Burim Fazliju uhapšeni su 26. decembra 2008. godine u Preševu i od tada su u pritvoru u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара