Deset godina od ubistva Ćuruvije

Na današnji dan pre deset godina ubijen je novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavko Ćuruvija. Nalagodavci i ubice do danas nisu pronađene, a porodica, prijatelji i kolege veruju da je ubistvo imalo političku pozadinu. Porodica, prijatelji, predstavnici novinarskih udruženja i Vlade Srbije, položili vence na mesto ubistva Ćuruvije.

Danas se navršava 10 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a njegove ubice još nisu otkrivene.

(Dokumentarni film "Slavko Ćuruvija: Kad režim strelja" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

Novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici.

Ubice su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.

Nalagodavci i ubice do danas nisu pronađene, a porodica, prijatelji i kolege Slavka Ćuruvije veruju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog oštrih reči i kritičkih stavova koje je taj novinar iznosio o režimu Slobodana Miloševića.

Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu sprovelo je istražne radnje u okviru pretkrivičnog postupka, i predmet prosledilo Specijalnom tužilaštvu, koje treba da odluči da li će i protiv kojih osoba naložiti sprovođenje istrage, rekla je agenciji Tanjug portparol tog suda Maja Kovačević Tomić.

U tom predmetu još uvek nema osumnjičenih za ubistvo Ćuruvije.

Specijalno tužilaštvo je u januaru 2007. godine podnelo zahtev za sprovođenje određenih istražnih radnji u vezi sa ubistvom Ćuruvije, a istražni sudija je saslušao više od 100 predloženih svedoka povodom tog zločina.

Pored ostalih, saslušano je "27 pratilaca" pripadnika DB, niz bivših funkcionera te službe, obavljeno je medicinsko-balističko veštačenje, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi.

Advokat Rajko Danilović, punomoćnik porodice pokojnog Ćuruvije, rekao je da Specijalno tužilaštvo ima osnova za pokretanje istrage protiv osumnjičenih, ali da u državi još nema političke volje da se ona sprovede.

Danilović je podsetio da je pre više godina podneo krivičnu prijavu za ubistvo Ćuruvije protiv Mirjane Marković (udovice Slobodana Miloševića), nekadašnjeg šefa Beogradskog centra DB Milana Radonjića i operativca DB Ratka Romića, ali da "prijava, kao i predmet stoje u fioci tužioca".

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović ranije je izjavio da se ubistvo Ćuruvije "može dovesti u vezu sa političkim stanjem u periodu kada je ubijen", prenosi Tanjug.

Prema pisanju beogradske štampe, jedan očevidac ubistva Ćuruvije kao neposrednog izvršioca prepoznao je Luku Pejovića, pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije.

Sumnja se da je Pejovića i pripadnika DB Miroslava - Mikija Kurka na mesto ubistva dovezao drugi pripadnik službe Ratko Romić, navodi agencija Beta. 

Pejović je ubijen u decembru 2000. godine, a kao razlog za njegovo ubistvo je navođen pokušaj da se preseče veza između naručilaca ubistva i izvršilaca, odnosno da se onemogući ubici da progovori o slučaju Ćuruvija.

Pre ubistva Ćuruviju je neprestano pratilo oko 30 pripadnika DB. 

Dnevnik "Politika ekspres" objavio je  5. aprila 1999. godine tekst "Ćuruvija dočekao bombe" u kome je vlasnik "Dnevnog telegrafa" označen kao izdajnik. Prethodne večeri tekst iz "Ekspresa" pročitan je u drugom Dnevniku RTS-a. 

Mediji su, pod pretnjom ratne cenzure, šturo izveštavali o Ćuruvijinom ubistvu.

Na godišnjicu ubistva, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) postavilo je na mestu ubistva spomen ploču, na kojoj je uklesano da je Slavko Ćuruvija ubijen "zbog oštrih i kritičkih reči".

UNS podseća da je prošlo deset godina od ubistva, a da istraga, uprkos brojnim i javno datim obećanjima, za sve ovo vreme, nije dala rezultate.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво