Читај ми!

Završnica suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, odbrana traži rekonstrukciju na 24. godišnjicu

Apelacioni sud u Beogradu otvorio je pretres u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, čime je počela finalna faza suđenja četvorici bivših pripadnika Državne bezbednosti, koji su, do sada, dva puta prvostepeno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za učešće u ubistvu Ćuruvije. Odbrana okrivljenih tražila je rekonstrukciju događaja na dan ubistva. Suđenje se nastavlja 8. marta.

U obe presude Apelacioni sud je utvrdio povredu krivičnog postupka i odlučio da otvori pretres i donese konačnu odluku. Pretres se održava u zgradi Specijalnog suda, iz bezbednosnih razloga.

Odbrana okrivljenih na suđenju tražila je rekonstrukciju događaja na dan ubistva Slavka Ćuruvije. Advokat Zora Dobričanin Nikodinović predložila je veću Apelacionog suda da se na dan i u vreme ubistva Ćuruvije, 11. aprila uradi rekonstrukcija događaja sa oštećenom Brankom Prpom koja je tada bila sa ubijenim.

Prpa je ponovila da ne prepoznaje Miroslava Kuraka i Ratka Romića kao izvršioce ubistva, dodajući da je tada osetila udarac u glavu, pala i onda je videla bledog muškarca sa crnim očima kako prilazi i puca Ćuruviji u glavu. 

Pretres je počeo iznošenjem odbrane okrivljenih koji su, osim Kuraka kome se sudi u bekstvu, ponovo  negirali izvršenje krivičnog dela za koje se terete i naveli da stoje iza svojih reči koje su izneli na prethodnim suđenjima.

Sudija je odložila današnje suđenje za 8. mart, kako bi sudsko veće odlučilo o predlozima odbrane i tužilaštva. Pretres će, kako je predviđeno, trajati do 10. marta.

"Nadam se da neće biti odugovlačenje presude" 

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kaže da veruje da se ovim ponovljenim pretresom suđenje privodi kraju.

"Posle 24 godine od ubistva i osam godina od početka suđenja, ovaj proces se ipak privodi kraju i ovo sudsko veće hoće da razjasni delove iz presuda koje su donete. Jako puno toga je dokazano i mislim da će se sve razrešiti tokom ove nedelje. Nadam se da neće biti odugovlačenja prilikom donošenja presude", rekao je za RTS Matić.

Smatra da je donošenje konačne presude veoma važno zbog pravde i istine.

"Ćuruvija je tokom 1998. i 1999. godine bio satanizovan, a njegovi mediji sistematski uništavani. Važno je da se utvrdi istina, da porodica dobije mir a za državu je važno da pokaže da je sposobna da osude one koji su ovakav zločin počinili", istakao je Veran Matić.

Slavko Đuruvija je ubijen na Uskrs 1999. godine.

 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво