Читај ми!

Optužnica protiv grupe Srba iz Sevca kod Štrpca

Tužilaštvo u Uroševcu podiglo je optužnicu protiv sedmorice građana srpske nacionalnosti koji su prisustvovali protestu 21. maja 2022. godine u selu Sevce kod Štrpca, protiveći se ilegalnoj gradnji čiji je investitor Albanac B. M. iz Prištine.

Iz opštine u Štrpcu su saopštili da su preduzeli sve pravne korake, od same zabrane gradnje do krivične prijave protiv B. M. zbog uklanjanja inspekcijskih traka i nastavka radova.

Ipak, protiv samog prekršioca zakona B. M.  nadležne institucije nisu preduzele nikakve korake, već to čine protiv nedužnih meštana Sevca.   

Dodatno, Opština Štrpce je dobila dopis od Ministarstva prostornog planiranja i  infrastrukture u Prištini, a povodom žalbe B. M., gde se traži da se čitav slučaj ponovo razmatra, a gde je u međuvremenu i sudskom odlukom, i pored spora oko vlasništva nad zemljištem, odlučuje u korist B. M.  

"Sve ovo ukazuje na očiglednu nameru da se i protiv odluka izvršne lokalne vlasti, protiv peticije građana koja je jednoglasno podržana od strane Skupštine opštine Štrpce, deluje u korist onih koji sumnjivim metodama žele da ostvare svoje ciljeve", piše u saopštenju.

"Opština Štrpce će se do kraja svim pravnim i demokratskim sredstvima boriti protiv ovakvih i sličnih slučajeva. Opština Štrpce će u punom kapacitetu stati uz svoje građane koji su neopravdano pozvani na  odgovornost. Zajedno, bez obzira na sve, oduprećemo se svim pritiscima. Nepravda i pritisci kada je opština Štrpce u pitanju postali su svakodnevnica. Jasno nam je i zašto je to tako", navodi se u reakciji lokalne samouprave Štrpce. 

Najavljuju da će obavestiti predstavnike međunarodnih misija i organizacija na KiM o ovom problemu, uz veru da će neko napokon da reaguje i stane na put institucionalnom nasilju nad građanima Štrpca.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво