Читај ми!

Priština, potvrđena presuda Svetomiru Bačeviću za navodni ratni zločin

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu kaznu od pet godina zatvora Svetomiru Bačeviću, osuđenom za navodni ratni zločin 1998. godine u Belom Polju kod Peći.

Svetomir Bačević je 8. septembra 2022. godine osuđen u Osnovnom sudu u Prištini, posle čega je njegov branilac, advokat Dejan Vasić podneo žalbu Apelacionom sudu. Prištinski mediji navode da je Apelacioni sud rešenjem od 19. januara 2023. godine odbacio žalbu kao neosnovanu, potvrdivši prvostepenu presudu.

Advokat Vasić rekao je za RTS da je Bačević osuđen zbog navodnog kidnapovanja komšinice albanske nacionalnosti, iako je na suđenju izjavila da ga ne poznaje, kao i da on nije osoba koja ju je odvela iz kuće.

"Pitam se kakvu je to pravdu Kosovo ovom presudom pružilo oštećenoj T. K. koja je u prisustvu veća, jasno rekla da gospodina Bačevića ne poznaje i da on nije lice koje je pokušalo da je otme iz kuće. Umesto pravde, gospođa T. K. prikazana je dementnom od strane organa koji su dužni da zakon sprovode, iako je oštećena briljantno očuvane svesti i uma", rekao je Vasić.

Advokat je najavio da će istinu, kao i poštovanje zakona tražiti pred vrhovnim sudom u Prištini.

Specijalno tužilaštvo je u optužnici iz novembra 2021. godine saopštilo da se S. B. tereti za "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", "da je tokom sukoba od 1998. do 1999. godine uzeo za taoce dve žrtve u predmetu (supružnike) T. K. i R. K, građane starosti 60 godina koji su bili podvrgnuti nečovečnom postupanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a događaj se odigrao u selu Belo Polje u opštini Peć.

Svetomir Bačević krajem decembra 2020. godine uhapšen je u Peći. Živeo je u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć. Uhapšen je u Peći, gde je otišao kako bi izvadio lična dokumenta.

Apelacioni sud ocenio je da je prvostepeni sud na pravičan i potpun način utvrdio činjenično stanje u ovom krivičnom predmetu.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара