Читај ми!

Još jedan Srbin uhapšen zbog navodnih ratnih zločina na KiM

U Istoku je uhapšen G. M. zbog sumnje da je navodno umešan u krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine, saopšteno je iz kosovske policije.

Iz policije navode da jedinica za istraživanje ratnih zločina, u saradnji i po ovlašćenju Specijalnog tužilaštva, vodi istragu u vezi sa zločinima počinjenim tokom 1998/99 godine na Kosovu, konkretno u masakru u zatvoru u Dubravi u maju 1999. godine, te da je G. M. osumnjičen kao jedan od učesnika.

Policija je G. M. (1958. godišta) uhapsila juče i uz konsultacije sa nadležnim tužiocem sa njim obavila razgovor.

Po nalogu tužioca Specijalnog tužilaštva doneto je rešenje o hapšenju i policijskom zadržavanju u trajanju od 48 sati.

Prema nezvaničnim saznanjima, G. M., inače penzioner i bivši radnik Kazneno-popravnog doma Dubrava, došao je u Istok kako bi prijavio uzurpaciju svoje imovine.

Advokat Dejan Vasić, branilac uhapšenog G. M., izjavio je da će tokom dana imati više informacija o čitavom slučaju.

Kancelarija za KiM: Lažne optužnice protiv Srba koji se bore za svoju imovinu

Hapšenjem G. M., privedenog pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, potvrđena je praksa da se protiv Srba na Kosovu i Metohiji aktiviraju sudski procesi, tajne i lažne optužnice, onog trenutka kada pokušaju da ostvare svoja prava na KiM i zaštite svoju imovinu koju su uzurpirali Albanci, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija navodi da se, na ovaj način, Srbi institucionalno, planski i sistematski odvraćaju od zaštite svojih prava i povratka na svoja vekovna ognjišta, zbog čega je i stopa povratka na KiM najmanja u jednom postkonfliktnom području.

Navodi se da je u toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen G. M. kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu.

"Reč je o penzioneru, koji kao raseljeno lice živi u okolini Beograda i koji je više puta do sada bez problema odlazio na prostor Kosova i Metohije. Odmah po saznanju o njegovom hapšenju, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je angažovala advokata koji je će danas u pritvoru u Prištini posetiti G. M. i pružiti mu punu pravnu zaštitu", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво