Bramerc u Beogradu krajem marta

Glavni tužilac Haškog tribunala boraviće u Srbiji 26. i 27. marta. Serž Bramerc će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o svim elementima saradnje i razmotriti šta je sve učinjeno u cilju ispunjenja obaveza prema tom sudu od njegove poslednje posete Beogradu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc posetiće Srbiju 26. i 27. marta, kako bi sa srpskim zvaničnicima razmotrio šta je od njegove poslednje posete učinjeno u cilju ispunjenja obaveza prema Hagu. Bez toga nema daljeg napretka Srbije ka Evropskoj uniji.

Bramerc dolazi u Srbiju u isto vreme kada se u Češkoj održava neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU, kada bi, kako je najavio italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini, mogla da bude otvorena šira debata o Zapadnom Balkanu.

Glavna tema razgovora tog sastanka, koji će se održati 27. i 28. marta, biće vizna liberalizacija i dalji napredak ka EU. 

Glavna prepreka za deblokiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog sporazum između Srbije i EU je saradnja s Tribunalom. Glavni tužilac još nije ocenio da Srbija u potpunosti sarađuje sa sudom.

Holandija je jedina država-članica Unije koja smatra da bez povoljne ocene Serža Bramerca ne treba deblokirati proces priblizavanja Srbije Uniji, a za povoljnu ocenu traži izručenje Ratka Mladića.

S obzirom na to da se sve odluke u Uniji donose konsenzusom, uporan stav Holandije koči planove Srbije u pogledu integracija u EU, iako su sve ostale članice za to da se Srbiji omogući da napravi novi korak u pravcu Brisela.

Dobra koordinacija civilnih i vojnih službi 

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić potvrdio je da Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških optuženika raspolaže sa mnogo više informacia i saznanja o dosadasnjem kretanju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da je sada bliži njihovom hapšenju.

Ljajić je ponovio da očekuje da će Mladić i Hadžić biti isporučeni Haškom tribunalu do kraja godine jer, dodao je, ne može ni da zamisli kakva bi bila naredna godina za našu zemlju ukoliko se to ne dogodi.

U prilog takvim očekivanjima, Ljajić je naveo dobru koordinaciju civilnih i vojnih službi.

Ljajić je potvrdio da postoji i saradnja, za koju je rekao da je partnerska, sa stranim obaveštajnim službama, ali da je ona "češće štetna nego što je korisna".

Posle posete Bramerca, očekuje se dolazak i predsednika Suda Patrika Robinsona, najavio je Ljajić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво