Читај ми!

Subotica, krivične prijave i disciplinski postupak protiv učenika zbog povređivanja dečaka

Protiv dva učenika za koje se sumnja da su učestvovala u incidentu u Osnovnoj školi "Sonja Marinković" u Subotici, u kojem je teže povređen učenik osmog razreda, policija će podneti krivične prijave. Za trećeg učenika policija će izveštaj proslediti tužilaštvu. Ta škola je pokrenula vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika za povredu zabrane fizičkog nasilja, potvrdio je direktor Pajica Bašić.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, subotička policija će podneti krivičnu prijavu protiv 14-godišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teške telesne povrede, saopštio je MUP.

Protiv drugog 14-godišnjaka policija će podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničkog ponašanja, dok će za trećeg dečaka, 13-godišnjaka, izveštaj proslediti tužilaštvu.

Sumnja se da su oni, pre dva dana, u Osnovnoj školi "Sonja Marinković" u Subotici učestvovali u incidentu u kojem je teže povređen učenik osmog razreda, navodi se u saopštenju Policijske uprave u tom gradu.

Pokrenut vaspitno-disciplinski postupak 

U subotičkoj OŠ "Sonja Marinković" u ponedeljak je došlo do vršnjačkog nasilja nakon kojeg je trinaestogodišnjem dečaku zbog povreda odstranjena slezina, a protiv vinovnika je škola pokrenula vaspitno-disciplinski postupak.

"U prvom razgovoru sa učenicima shvatili smo da oni nisu bili svesni učinjenog dela, jer su mislili da je povređeni učenik samo pao i da ga nešto malo boli. Takođe su nam rekli da je to bila igra, odnosno izazov sa Tik-Toka. Sutradan, kada smo svi saznali šta se zaista desilo, videli smo kajanje kod učenika koji su to uradili i shvatili su da to nije nimalo naivna stvar", ispričao je Pajica Bašić, direktor škole.

Škola je, inače, o svemu obavestila Ministarstvo prosvete, Školsku upravu, policiju i Centar za socijalni rad u Subotici.

Direktor kaže da je škola odmah po saznanju za incident pozvala roditelje dece koja su učestvovala, te je organizovan sastanak Tima za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Juče su, dodaje, uz prisustvo roditelja učenika, uzete pisane izjave dece, a potom je doneta odluka o tome da s edelo kvalifikuje kao treći stepen nasilja.

"U skladu s tim pokrenuli smo vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika za povredu zabrane fizičkog nasilja koji pokrećemo na odnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja", objasnio je Bašić.

Kaže i da će se u narednom periodu posebno raditi sa vinovnicima događaja.

U incidentu su učestvovala tri učenika, te će se raditi s njima, ali i sanjihovim odeljenjima, nakon čega će biti izrečene mere.

"S obzirom da je ozbiljno ugrožen integritet povređenog učenika, ovde možemo izreći meru ukora direktora, ukora nastavničkog veća, odnosno dvojka ili jedinica iz vladanja. Budući da je ovo osnovna škola, koja je po zakonu obavezna, ovi učenici ne mogu biti izbačeni iz škole, ali ukoliko utvrdimo da je za decu to najbolje rešenje u dogovoru sa njihovim roditeljima i uz pristanak neke druge obrazovne ustanove izvršićemo prebacivanje iz naše u tu drugu osnovnu školu", kazao je Bašić.

Na pitanje da li je ova obrazovna ustanova do sada na adekvatan način postupala kako bi sprečila višegodišnje psihofizičko nasilje nad trinaestogodišnjim dečakom, o kojem je u prethodnim izjavama za medije govorio otac povređenog učenika, direktor kaže da mu se roditelji nisu obraćali lično, te da je time smatrano da ozbiljniji problem ne postoji i da je sve rešavano na nivou odeljenja.

"Ne sporim da su roditelji imali razgovore sa učiteljem i razrednim starešinom, ali sam mislio da je sve to rešavano u okviru odeljenja. Jedini slučaj za koji ja znam i koji je zabeležen je bio u petom razredu kada su detetu u kontaktu sa drugim učenikom razbijene naočare. Tada smo uradili sve što je bilo potrebno da se reši taj problem. Osim toga, za drugo ne znam, a njegova rezredna starešina, kao i ja, smo mišljenja da samim tim što nije potražio pomoć od mene da je sve rešavano na nivou odeljenja", naveo je direktor.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи