Odložen krivični postupak protiv Kovačevića

U Drugom opštinskom sudu u Beogradu na neodređeno vreme odložen krivični postupak protiv Miladina Kovačevića. Možda je u pitanju sporazum koji naša država pravi sa Amerikancima, a Kovačević nema ništa protiv toga, rekao njegov branilac, advokat Borivoje Borović.

Krivični postupak protiv Miladina Kovačevića, osumnjičenog da je 4. maja prošle godine naneo teške telesne povrede amerikancu Brajanu Štajnhaueru u jednom bostonskom klubu, odložen je danas u Drugom opštinskom sudu u Beogradu na neodređeno vreme.

Kovačevićev branilac, advokat Borivoje Borović kazao je novinarima da je istražni sudija saopštio da se postupak i saslušanje očevidaca i svedoka odlaže na neodređeno vreme, jer do danas na dopis suda Republičko javno tužlaštvo nije odgovorilo da li je krivično delo za koje se tereti Kovačević isto krivično delo za koje se tereti u Americi.

"Sa druge strane, Ministarstvo pravde nije postupilo po dopisu suda da obezebedi preko zamolnice da se sasluša oštećeni Štajnhauer i svedoci", kazao je Borović i dodao da "pošto sud nema podršku ni Ministarstva pravde ni Ministarstva inostranih poslova, istražni sudija je odlučio je da postupak odloži na neodređeno vreme".

"Možda je u pitanju sporazum koji naša država pravi sa Amerikancima, a Miladin Kovačević nema ništa protiv toga, iako odbrana nije upoznata sa sadržinom tih pregovora", kazao je Borović.

Napomenuo je da država tu ne spašava Kovačevića, već "plaća zbog propusta svojih državnih službenika".

Sve ostalo što se tiče Kovačevića je u nadležnosti suda, kazao je Borović i dodao da je krivično pravni položaj njegovog klijenta nepromenjen.

Kovačević, koji inače nema obavezu da se pojavi na saslušanju svedoka, nije danas došao u sud, jer je, prema rečima Borovića, pod stresom jer je zloupotrebljen u Skupštini Srbije.

U aprilu saslušanja svedoka iz SAD

U Ministarstvu pravde Tanjugu je ranije rečeno da je procena da bi saslušanje svedoka moglo da se reši tek po okončanju pregovora Vlade Srbije sa američkim vlastima koji su u toku.

U Ministarstvu procenju da bi istraga protiv Kovačevića, zbog nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru, koja je zastala zbog nemogućnosti saslušanja svedoka iz SAD, mogla da se nastavi u aprilu, pošto se srpske vlasti dogovore sa američkim predstavnicima oko tog slučaja i eventualnog plaćanja odštete Štajnhauerovoj porodici.

Detalji pregovora koji su označeni kao strogo poverljivi, prema najavama iz Vlade, trebalo bi da budu saopšteni po njihovom okončanju.

Ambasada SAD u Beogradu obavestila je ranije sud da je njegov zahtev za neposredno saslušanje svedoka i očevidaca tuče "u proceduri, odnosno na razmatranju".

Drugi opštinski sud je već tri puta preko Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova zatražio od američkih pravosudnih organa, koji takođe vode postupak protiv Kovačevića, da kontaktiraju oštećenog Štajnhauera, kao i druge svedoke u vezi sa njihovim svedočenjem pred srpskim sudom kako bi se izjasnili da li žele da svedoče.

Kovačevića srpsko tužilaštvo tereti, pored nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru, i zbog podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, jer je na taj način pobegao iz Amerike u Srbiju.

Kovačević je uhapšen kao i bivši generalni konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović 28. oktobra. U međuvremenu im je ukinut pritvor i sada se brane sa slobode.

Početkom oktobra Ministarstvo pravde SAD, putem međunarodne pravne pomoći, dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise u "slučaju Kovačević", a predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku, kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Drugi opštinski sud sprovodi proširenu istragu protiv Kovačevića i Nenadovića, u odnosu na bivšeg vicekonzula Igora Miloševića protiv koga je istraga okončana krajem oktobra - zbog sumnje da je izdao putnu istravu iako je znao da je Kovačeviću oduzet pasoš.

Srpsko tužilaštvo pokrenulo je, po sopstvenoj inicijativi, deo postupka protiv Kovačevića koji se odnosi na nanošenje teških telesnih povreda, iako se postupak već vodi u SAD, jer naša država, prema Ustavu, ne izručuje domaće državljane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво