Читај ми!

Priština, Zoran Vukotić i u ponovljenom postupku osuđen na 10 godina zatvora

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića opet na deset godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u ponovljenom postupku, pošto je prvobitno Apelacioni sud odbio presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje zbog brojnih povreda postupka. Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da se u toj presudi ne može isključiti politički uticaj i da će advokat na nju uložiti žalbu, jer Vukotić zaslužuje pravo na pravično suđenje.

Zoran Vukotić je osuđen zbog navodnog silovanja Albanke u opštini Vučitrn tokom sukoba na KiM, što je prvi put da su lokalni sudovi nekoga osudili za takvu vrstu zločina, preneo je RTS-u Vukotićev advokat Nebojša Vlajić i dodao da i tokom ponovljenog postupka nije bilo dovoljno dokaza za takvu presudu, tvrdeći da je sud precenio dokaze.

"Na novom suđenju nisam primetio da je išta preduzeto po primedbama Apelacionog suda. Postupak je izveden takv kakav je bio I izrečena istoventa presuda od 10 godina. Time je sud odbio da prizna da je učinio ikakvu grešku", rekao je Vlajić nakon nove presude.

Najavio je žalbu i u ovom slučaju, verujući da će rezultat biti isti kao i u prvom postupku.

"Jer jednostavno ovakva presuda koja nije zasnovana ni na jednom dokazu ne bi smela da opstane", dodao je Vlajić.

Prema optužnici, Vukotić je navodno "kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu i Metohiji 22. maja 1999. godine, u saizvršenju sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihološkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela".

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine, pa do početka juna 1999. godine.

"Ne može se isključiti politički uticaj"

Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenjuje u saopštenju, da je takozvani osnovni sud u Prištini proglasio krivim Srbina Zorana Vukotića iz Vučitrna i osudio ga na deset godina zatvora za navodni ratni zločin.

"Reč je o ponovljenom suđenju zbog brojnih povreda procesnih prava Vukotiću, a sudu u Prištini važno je samo da jedan Srbin bude oglašen krivim u sklopu opšteg pokušaja kriminalizacije svih Srba sa prostora Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Naglašava se da, zato i ova presuda, iz koje se ne može isključiti politički uticaj koji je pratio i ceo prvi proces Vukotiću, predstavlja pokušaj pravljenja "veštačke simetrije sa zločinicima terorističke UČK čijim se liderima sudi za gnusne zločine protiv Srba".

Navodi se i da će advokat kog je angažovala Kancelarija za KiM uložiti žalbu na tu presudu, kao i na prethodnom suđenju jer, kako se ističe,  Vukotić zaslužuje pravo na pravično suđenje.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво