Tužilac: Lukići spalili 140 ljudi

Suđenje bosanskim Srbima Milanu i Sredoju Lukiću počelo je pred haškim Tribunalom uvodnom rečju tužioca koji je najavio da će dokazati da su Lukići počinili "stotine zločina" s "okrutnošću bez presedana" nad Muslimanima u Višegradu i okolini 1992-94.

Lukići su optuženi za višestruka ubistva, progon, istrebljenje, nehumana dela i okrutno postupanje prema muslimanskim civilima u Višegradu i okolini 1992-94. U 12 tačaka na teret im se stavljaju zločini protiv čovečnosti, a u devet kršenje zakona i običaja rata.

Tužilac Grum kazao je da su ruke optuženih Lukića "krvave", jer su sa drugim pripadnicima paravojne formacije zvane "Beli orlovi", "Četnički osvetnici" ili "Obrenovačka grupa", bili vinovnici najtežih zlodela tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Lukići su, prema tužiocu, sa svojom paravojskom u proleće i leto 1992. u Višegradu sproveli "jednu od najbrutalnijih kampanja etničkog čišćenja", a do oktobra 1994. "počinili su stotine zločina nad Muslimanima".

Grum je naznačio da su ti zločini bili deo šireg zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio uklanjanje Muslimana sa velikih teritorija BiH koje bi bile uključene u novu srpsku državu.

"Više od 13.000 Muslimana prisilno je uklonjeno ili ubijeno u Višegradu u proleće i leto 1992", precizirao je Grum.

On je podvukao da je prethodno JNA pomogla lokalnim Srbima da preuzmu kontrolu nad gradom i započnu proterivanje Muslimana.

Kao primer zločina za koje su odgovorni Lukići, zastupnik optužbe je, pozivajući se na "verodostojne i pouzdane iskaze svedoka", izdvojio okrutno ubistvo 140 muslimanskih žena i dece koji su "živi spaljeni" 14. i 27. juna 1992. u dve kuće u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac u Višegradu.

"Verodostojni dokazi će pokazati da su Milan i Sredoje Lukić, sa drugima iz njihove grupe, 14. juna 1992, zatvorili u jednu kuću u Pionirskoj ulici, oko 70 muslimanskih žena i dece, izbeglih iz obližnjeg sela Koritnik, a zatim ih žive spalili", naznačio je tužilac Grum.

Sve koji su pokušali da pobegnu kroz prozore, ubijali su hicima iz automatskog oružja.

"Približno 66 nevinih ljudi nestalo je tog dana u vatri...Najstarija žrtva imala je 75 godina, a najmlađa nije dočekala svoj treći dan...Ta beba, stara dva dana, bila je jedna od 51 žrtve koje su bile iz porodice Kurspahić", kazao je tužilac, napominjući da su dve žene, od kojih je jednu ranio Milan Lukić, i njihova dva sina preživeli tako što su iskočili kroz prozor.

Isto zlodelo, koje je tužilac Grum nazvao "holokaustom", Lukići su, po njegovim rečima, ponovili dve nedelje kasnije, 27. juna 1992, spalivši oko 70 muslimanskih civila u jednoj kući u višegradskom naselju Bikavac.

Pošto je detaljno opisao kako je jedna žena preživela tako što je iskočila iz zapaljene kuće i bila prinuđena da ispusti ruku svoje devetogodišnje sestre i ostavi je u plamenu, tužilac je najavio da će ona "doći i ispričati vama i svetu kako je to biti živ spaljen".

"Ona će pogledati Milana Lukića, koga je znala celog svog života, i reći da je on to učinio", rekao je Grum.

U uvodnoj reči, zastupnik optužbe opisao je i više ubistava muslimanskih muškaraca koje je Milan Lukić počinio na obali Drine u Višegradu i okolini, kao i zlostavljanje pritvorenih na više lokacija u gradu.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. godine u Argentini, a Sredoje Lukić se Tribunalu dobrovoljno predao 14 septembra iste godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Povezane vesti:

"Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću"

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 10. jul 2008, 14:37) - anonymous [neregistrovani]

Boze Boze

tacno je to sto kazes ali je neverovatno da samo mi srbi sudimo nasima a sa druge strane i sa ostalih strana bivaju svi pusteni na slobodu i pored mnogo vise dokaza nego protiv tih lucica a pogledaj kuriozitet sa kosovskim vodjama oni cak mogu i da imaju najvece funkcije u takozvanoj njihovoj drzavi i pored tolikih nedela slicno tako i u hrvatskoj i u muslimanskoj federaciji pa gde je tu fazon pa dokle tako a seselja drze vec 5 godina u kazamatu a nemaju nikakve valjane dokaze protiv njega BOZE BOZE

(četvrtak, 10. jul 2008, 13:42) - sh1 [neregistrovani]

Boze Boze

Sad je samo pitanje da li su krivi, da spalis bebu , decu ,zene. kakva picka covek moze da bude , nebitno koje nacionalnosti. takvo djubre treba baciti u najdublju jamu i samo vodu i hleb davati do kraja zivota.
Bog ce suditi.

(četvrtak, 10. jul 2008, 04:46) - Bleki [neregistrovani]

korov

Svi koji su "ratovali" ubijajuci civile a narocito na nacin koji se pripisuje Lukicima,bez obzira sa koje su strane,moraju odgovarati.Po meni,cak i oni koji ih stite...

(sreda, 09. jul 2008, 22:54) - anonymous [neregistrovani]

korov

pa brate "srbine" polako sa istrebljenjem korova prvo da oni tamo to i dokazu,mozda i jesu krivi to neznam ja ,ali ocito ni ti ,popustali su srpske dzelate i nisam vidi da si se javljao a sad lukice treba iskoreniti,uspori "brate srbine"lukici ni drugi kao lukici nisu dogovorili se da ce biti rata,nazalos bilo ga je ,i sad po tebi i takvima kao sto si ti sve koji su ratovali treba ih iskoreniti jadan si ti srbin

(sreda, 09. jul 2008, 17:27) - Bleki [neregistrovani]

korov

Ako postoje dokazi za ove zlocine,te Lukice treba unistiti u korijenu,kao najopasniji korov .Jos kazase da se ne osjecaju krivim...Koliko li Lukica zagadjuje nasu zivotnu sredinu na svim bivsim zaracenim stranama?Ili,uistinu,nema kao sto su ovi,nasi,srpski?