Читај ми!

Trendafilova za RTS: Uskoro suđenje Tačiju, veoma jak program zaštite svedoka

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova u intervjuu za RTS govori o saradnji sa institucijama u Prištini, zaštiti svedoka i početku suđenja Hašimu Tačiju i ostalima. Nada se da će to suđenje uskoro početi i ističe da je reč o obimnom slučaju na kojem sudije rade veoma intenzivno.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova otkazala je posetu Gnjilanu, gde je trebalo da se sastane sa predstavnicima civilnog sektora - posle najavljenih protesta udruženja veterana OVK. Sastanak će, kako je navedeno u saopštenju, biti održan onlajn. A u intervjuu za RTS, Trendafilova je govorila o saradnji sa institucijama u Prištini, zaštiti svedoka i početku suđenja Hašimu Tačiju i ostalima.

"Ovaj slučaj je izuzetno obiman, jer je protiv četvorice optuženih - Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija. Tu je preko milion stranica dokaznog materijala. Sudije za prethodni postupak rade intenzivno i videćemo - nadam se da će se to dogoditi relativno brzo", rekla je Trendafilova", rekla je Trendafilova.

Šta to znači? Do kraja godine?

"Ne mogu da vam odgovorim. Ne zato što imam saznanja, a krijem bilo šta od vas, već je na pretpretresnom sudiji da, u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o postupcima i dokazima, dovede postupak do suđenja. Kada se to dogodi, izabraću članove veća koji će se baviti tim slučajem i verujem da će to raditi ekspeditivno, kao što je slučaj i sa ostalim predmetima.

Tači i ostali terete se za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, kao što su ubistva, mučenje, ilegalna hapšenja i tako dalje. Međutim, makar u javnim delovima optužnice se ne pominje trgovina organima. Da li je istraga o navodima Dika Martija nastavljena?

Svakog od četvorice, optužnica tereti u deset tačaka, što postupak čini prilično teškim i dugotrajnim. Naravno, ne mogu da vam kažem šta Tužilaštvo istražuje. Mi smo različiti organi, kao što je slučaj u kosovskom sistemu i sistemu drugih zemalja. Mi, sudije, odlučujemo o kvalitetu predmeta i delimo pravdu.

Ali, vi lično, mislite li da bi na eventualnu istragu mogao da utiče zahtev Albanije da Savet Evrope preispita Rezoluciju o trgovini organima, donetu na osnovu Martijevog izveštaja?

"Naravno, svi znaju za inicijativu albanskog parlamenta, ali bih podsetila na osnovne principe - sudije nisu političari, ni ja nisam političar. Ja imam znanje iz oblasti prava. Specijalizovana veća nemaju pravnih instrumenata da se bave izveštajem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Član 1 Zakona o Specijalizovanim većima i Tužilaštvu nalaže da naš mandat mora da bude u vezi sa kontekstom tog izveštaja i jasno je rečeno da mi kao Veće nadgledamo i izjašnjavamo se o onome što je odlučeno u pretpretresnom postupku. Ne radimo u okviru izveštaja, već samo u okviru optužnica.

U jednom od svojih prvih intervjua ste izjavili da ova institucija ima jedinstvenu priliku da izbegne nedostatke drugih pravosudnih ustanova. Jedan od prvih izazova je bila zaštita svedoka. Kada je Euleks vodio pravosuđe oni su stradali. Kako ih vi štitite?

Nisam bila uključena u rad drugih pravosudnih institucija koje su se bavile zločinima u periodu 1998-2000. Ali ono što svi znamo, jer pratimo rad drugih institucija, jeste da su svedoci i članovi njihovih porodica stradali, povređivani su samo zato što su ispunjavali građansku dužnost i svedočili. Zaštita svedoka je jedan od razloga zbog kojih je doneta odluka da se Sud izmesti na drugo mesto. Do sada smo imali veoma jak program zaštite svedoka i svih koji su bili spremni da sarađuju sa našom institucijom.

Da, ali iz ovog suda su procurila dokumenta i imena potencijalnih svedoka, koja su potom obelodanjena na Kosovu. Gucati i Haradinaj su zbog toga proglašeni krivim, ali šteta je već načinjena.

Treba podvući da se zakon, po kojem vršimo svoju dužnost, odražava i na domaće zakonodavstvo Kosova. Svako ko pokuša da ometa sprovođenje pravde, uključujući zastrašivanje svedoka i odavanje poverljivih informacija, biće procesuiran, što se i dogodilo. I to je snažna poruka da ova institucija ne samo da govori da ima jak program zaštite svedoka, već preduzima i odgovarajuće mere zaštite.

Konkretno - u slučaju Tači i ostali - 32 osobe su do sada dobile status žrtve. Mislite li da je to dovoljno?

Za to je nadležan sudija za prethodni postupak i moram da kažem da on veoma dobro procenjuje. Status žrtve nije odobren svima koji su se prijavili, jer moraju da zadovolje veoma specifične uslove. Ali, sudeći po ovih deset tačaka optužnice, moglo bi se očekivati da bude i mnogo više žrtava.

Ima li među njima Srba?

Dobijam sve odluke, podneske. Do prošle nedelje sva veća su donela hiljadu i dvesta odluka, na preko 150 ročišta - tako da se ne sećam, ali utisak je da je bilo žrtava svih nacionalnosti - Roma, Egipćana, Albanaca, verovatno i Srba, ali nisam sigurna.

Specijalizovano veće je formirano, jer Priština nije bila u stanju, niti je želela  da sudi vođama OVK. Da li posle 6 godina na čelu Veća možete da kažete da sada ima političke volje u Prištini i podrške vlasti, parlamenta za vaš rad?

Po zakonu, svaki predstavnik kosovske vlasti je dužan da sarađuje sa nama. Do sada smo imali podršku kosovske policije prilikom hapšenja i predaje optuženih. Kada se organizuju posete, našem obezbeđenju pomažu Euleks i kosovska policija. 2207. Ali, da li ima političke volje, to ne znam.

Ali kako se osećate kada čujete predsednika skupštine u Prištini da kaže da namerno držite nekadašnje lidere OVK u pritvoru? Da li to utiče na vaš rad?

Ne. U svom radu, rukovodimo se isključivo pravnim okvirom i dokazima. To je sve, i uveravam vas da, do sada, niko nikada nije pokušao da izvrši pritisak na nas. Ljudi moraju da znaju da mi nismo politički subjekt, mi smo sudije visokog kalibra i moralnih principa.

Više nego jednom ste rekli da sud nije monoetnički i da neće suditi samo Albancima. Najviše puta, ako se ne varam, tokom posete Kosovu. Da li je to protokolarna izjava ili zaista imate saznanja da bi moglo da se sudi i nekom nealbancu, npr. Srbinu?

Zakon ne pravi nikakvu razliku i poenta je bila da se sudi za krivičnu odgovornost pojedincima, a ne organizacijama, ne jednoj nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti. Moj odgovor će uvek biti isti, a ne znam šta će tužilac da odluči.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво