Читај ми!

Na Kurtija i još dve osobe planiran atentat, tvrde u Prištini

Vlada privremenih prištinskih institucija saopštila je da su pripadnici obaveštajne agencije obavestili Aljbina Kurtija, da je na njega prošle godine planiran atentat, ali da "slučaj nije objavljen u javnosti kako se ne bi širila panika". Svrha atentata bila bi destabilizacija Kosova, prenose mediji na albanskom.

Albanski mediji u Tirani su prethodno javili da su dokument o atentatu objavili iranski hakeri, koji su naveli da su ga pronašli u hakovanim mejlovima bivšeg generalnog direktor policije Albanije Gladisa Nanoa.

Dokument pokazuje kako je pre godinu dana jedinica za borbu protiv terorizma na Kosovu i Metohiji otkrila plan za pogubljenje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, zatim Ismeta Hadže, bivšeg pripadnika kosovske obaveštajne službe i rođaka Kadrija Veseljija, kao i Džavita Haljitija, poslanika i funkcionera Demokratske partije Kosova.

Prema informacijama iz antiterorističke jedinice, prva meta bi bio Ismet Hadža. Druga meta bio je Džavit Haljiti, koji bi bio ubijen mesec dana posle Hadže da bi se ispostavilo da se radi o osveti. Tada bi bio ubijen i Aljbin Kurti.

Džavit Haljiti potvrdio je da je dobio upozorenje policije prošle godine, ali da nije dobio zaštitu.

"Možda su me čuvali iz daljine, a da ja nisam znao", rekao je Haljiti medijima u Prištini i dodao da nije znao razloge planiranog ubistva.

Podsetio je da ga je pre tri godine šest meseci čuvala jedinica bliske zaštite policije.

Planirana ubistva navodno je trebalo da izvrši snajperista Prek Kodra, državljanin Albanije. Osumnjičen je da je umešan u više ubistava na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori. Objavljeno je da Kodra živi u Skadru, dok deluje u Tropoji, Uroševcu i Dečanima.

Kako je saopštila albanska policija, Kodra ima krivični dosije i protiv njega se vodi istraga za ubistvo sa predumišljajem i nedozvoljeno držanje lovačkog oružja.

Za njim je raspisana poternica 2016. godine, dok su u njegovom stanu pronađene dve puške i 90 metaka. U septembru prošle godine obustavljena je istraga, dok se on i dalje smatra rizičnom osobom.

Prema informacijama, svrha ovih napada bila je destabilizacija Kosova i Metohije.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво