Читај ми!

Podignuta optužnica protiv vlasnika "Elita gradnje", sumnja se da je oštetio budžete beogradskih opština

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (VJT) podiglo je optužnicu protiv vlasnika beogradske firme "Elita gradnja" d.o.o. V. K. zbog sumnje da je oštetio budžete tri beogradske opštine za 10,3 miliona dinara, a svojoj firmi u tom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist na ime uvećanih iznosa za usluge odnošenja smeća i šuta sa teritorija ovih opština.

Optužnicom, koja je predata Višem sudu na potvđivanje, predloženo je produženje pritvora prema V. K. kako ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu, saopštilo je VJT u Beogradu.

Tereti se za četiri krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, od kojih je jedno u produženom trajanju, kao i za krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Istom optužnicom obuhvaćeno je još četvoro okrivljenih, zaposlenih u opštinama Čukarica, Vračar i Zvezdara, koji se brane sa slobode.

V. J. se tereti za dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, D. T, N. P. i M. Ć. i D. O. za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja, a D.O. i za krivično delo delo falsifikovanje služebene isprave.

Sumnja se da je izvršitelj opštine Čukarica D. T. po prethodnom dogovoru sa V. K. sačinio dva zapisnika o izvršenju preko druge osobe u koje je uneo neistinite podatke, tako što je uvećao količinu uklonjenog smeća i drugog otpada, a što obavlja firma V.K.

V. K. je, potom, na osnovu zapisnika sačinio račune na iznose od 1.785.600 dinara i 1.008.000 dinara i dostavio ih opštini Čukarica, te su mu isplaćeni 19. septembra i 12. decembra 2019. godine.

Na taj način je, sumnja se, firmi "Elita gradnja" isplaćen veći iznos u odnosu na vrednost stvarno izvršenog posla.

To je omogućila tadašnji član veća GO Čukarica i predsednik Komisije za tu javnu nabavku V. J, koja je račune prihvatila kao verodostojne isprave i overila ih svojim potpisom, iako je znala da nisu prethodno potpisom prihvaćeni od strane službene osobe određene za praćenje realizacije javne nabavke i da nije dostavljena potvrda o odvozu i smeštaju otpada na gradsku deponiju, a što je bio jedan od uslova ove javne nabavke i zaključenog ugovora sa privrednim društvom "Elita gradnja" doo.

Na ovaj način su V. K, V. J. i D. T. pribavili protivpravnu imovinsku korist beogradskom preduzeću "Elita gradnja" d.o.o. od 2.793.600 dinara, u kom iznosu je opštini Čukarica naneta šteta.

Dve godine kasnije, drugi izvršitelj GO Čukarica M. Ć. sastavio je zapisnik o u postupku upravnog izvršenja preko drugog lica u koji je, sumnja se, uneo neistinite podatke i uvećao količinu uklonjenog smeća i drugog otpada.

Firmi V. K. je tako isplaćeno 4.451.160 dinara 24. maja 2021. godine, nakon što je račun svojim potpisom overila V. J.

Sumnja se i da je u toku 2021. godine načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti u GO Zvezdara N. P. sačinio tri naloga za čišćenje terena od šuta i drugog otpadnog materijala sa tri lokacije, u koje nije uneo količinu postojećeg i uklonjenog otpada, kao ni vreme kada je realizovano, pri čemu za te tri lokacije nije prethodno ni preduzeo službene radnje utvrđivanja količine šuta i drugog otpadnog smeća.

Na osnovu ovih naloga V. K. je sačinio račune naplatio 2.993.760 dinara, koje je svojim potpisom overio N. P. čime su kako se sumnja, pribavili protivpravnu imovinsku korist za "Elita gradnju" u iznosu od 2.993.760 dinara, a u kom iznosu je GO Zvezdara naneta šteta.

Opština Vračar je na sličan način oštećena za 79.440 dinara, za koliko se okoristila "Elita gradnja", a Krstiću je u tome, kako se sumnja, pomogao zaposleni u toj opštini D. O.

Prema navodima optužnice, D. O. je sastavio zapisnike neistinite sadržine o preduzimanju radnji u postupku izvršenja – uklanjanja reklama sa javnih površina u ulicama Bulevar oslobođenja i Kičevska, pošto su svoje reklame uklonili sami Delhaize Serbia d.o.o. i pd "Morfeus direckt communications" d.o.o.

V. K. je. takođe, sumnja se, uz savet D. O, sačinio račun na 51.000 dinara, u koji je uneo neistinite podatke o radnim satima, navodno angažovanih radnika i mehanizacije, kako bi račun prihvatilo Odeljenje za finansije opštine Vračar i islatilo ga.

Račun je isplaćen pošto ga je svojim potpisom i pečatom overio D. O.

Optuženom oduzeta imovina 

Tužilaštvo podseća i da je Viši sud u Beogradu u celosti usvojio zahtev Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za privremeno oduzimanje imovine V. K.

Rešenjem sudije za prethodni postupak V. K. je privremeno oduzeto 12 nepokretnosti, među kojima su poljoprivredna zemljišta u Beogradu i okolini, stan u Beogradu i stambeni objekat takođe u Beogradu, zatim 5 luksuznih automobila, motocikl i tri priključna vozila, kao i više od milion dinara sa bankovnog računa.

Privremeno upravljanje oduzetom imovinom rešenjem sudije povereno je Direkciji za upravljenje Ministarstva pravde.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво