Читај ми!

U železničkoj stanici Leskovac teško povređen tinejdžer od strujnog udara

U železničkoj stanici Leskovac u 20.40 od strujnog udara iz kontaktne mreže iznad pruge teže je povređena mlađa muška osoba, koja se popela na teretni vagon, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije. Nakon ukazane medicinske pomoći dečak je iz leskovačke opšte bolnice prebačen u dečju hirušku kliniku u Nišu.

Kako se navodi, mladić se popeo na teretni vagon raspuštenog voza, koji se nalazio na trećem staničnom koloseku. Tom prilikom je doživeo strujni udar iz kontaktne mreže koja se nalazi iznad pruge.

Dečak je zadobio teške opekotine po celom telu, u svesnom je stanju.

Nakon ukazane medicinske pomoći dečak je iz leskovačke opšte bolnice prebačen u dečju hirušku kliniku u Nišu, potvrdio je RTS-u dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac. 

Kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine od 25.000 volti. Da bi u takvim situacijama došlo do strujnog udara, nije neophodno da se dodirnu vodovi kontaktne mreže, već je dovoljno da se uđe u strujno kolo koje može da bude i nekoliko metara udaljeno od kablova. Mladić je najverovatnije ušao u strujno kolo kontaktne mreže i doživeo strujni udar, kaže se u saopštenju.

Tinejdžera sa teškim povredama i opekotinama Hitna pomoć je sa mesta nesreće transportovala na dalje lečenje.

"Infrastruktura železnice Srbije" žali zbog nesreće koja se dogodila ovom mladiću i nada se da će uspeti da se oporavi. Takvi slučajevi neopreznosti i neznanja gotovo se po pravilu tragično završavaju, ističe se u saopštenju.

Svake godine prosečno četiri do pet osoba, uglavnom mladih, pogine ili bude teško povređeno od posledica strujnog udara iz kontaktne mreže prilikom penjanja na vagone.

"Infrastruktura železnice Srbije" dodaje da čine sve što je u njenim mogućnostima da se ovakve nesreće ne događaju.

Sve železničke stanice imaju upozorenja. Međutim, vagoni su u železničkim stanicama i na prugama, gde im je i mesto. Kontaktna mreža uvek je pod naponom, bez obzira da li u stanici ima vagona ili ne, ili su u njoj parkirani stari vagoni.

"Nemoguće je ograditi oko tri i po hiljade kilometara pruga i sve stanice u Srbiji, da bi se ovakve nesreće sprečile. Za tako nečim ne postoji bilo kakva saobraćajna, funkcionalna ili ekonomska opravdanost, niti se to radi bilo gde u svetu. Bilo kakvim fizičkim merama obezbeđenja, nema načina da se takvi slučajevi spreče, osim da svi budu svesni opasnosti koju sa sobom nose pruga, vagoni i kontaktna mreža i da ponašanje bude odgovorno i propisno", ističe se u saopštenju.

"Infrastruktura železnice Srbije" ponovo apeluje i upozorava, posebno mlade, da se ne penju na vagone, jer na taj način mogu da uđu u strujno kolo iz kontaktne mreže iznad železničke pruge i tako direktno ugrožavaju svoj život, a posledice najčešće budu tragične.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво