Novi dokazi o napadima OVK iz Albanije

Tužilaštvo za ratne zločine ima nove dokaze da su pripadnici OVK imali bazu u Albaniji. Među dokazima i video zapis terorističkog napada OVK na graničare Vojske Jugoslavije 30. septembra 1998. godine, kada je ubijeno pet, a ranjena dva vojnika.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine poseduje nove dokaze o terorističkim napadima OVK na graničare Vojske Jugoslavije 1998. godine.

Među dokazima se nalazi i video zapis zasede terorista, u kojoj je 30. septembra pre više od deset godina ubijeno pet, a ranjena su dva vojnika Vojske Jugoslavije.

Sedmočlana pogranična patrola VJ krenula je 30. septembra 1998. godine u obilazak jugoslovensko-albanske granice na području Košara.

U zasedi OVK, sa još četvoricom drugova, ubijen je vojnik Vladimir Radojičić.

"Poštujem izbor svog sina da se kao vojnik vrati na Kosovo, a mogao je to da izbegne, ali samo mi je stalo da svima njima koji su poginuli obezbedim da ne budu zaboravljeni", rekla je Lozanka Radojičić, majka ubijenog vojnika.

Teroristička grupa OVK, koju je iz svoje baze u Albaniji predvodio Agim Ramadani, prešla je u jutarnjim satima jugoslovensku granicu i postavila zasedu graničarima Vojske Jugoslavije.

Napad je izveden tako da jugoslovenski graničari nisu imali šansu da se suprostave, jer se Ramadanijeva grupa povukla preko granice u kamp na severu Albanije.

I ovi dokazi potvrđuju da su teroristi dejstvovali iz Albanije, koja im je davala logističku podršku.

"Mislim da je ovo više nego dovoljno materijala da se pokrene ozbiljna istraga u Albaniji, ali i dovoljno ubedljivo za naše kolege u Savetu Evrope i drugim međunarodnim institucijama", rekao je za RTS Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Novi dokazi koje je Tužilaštvo dobilo iz novinarskih izvora u Albaniji delimično se odnose na predmet trgovine ljudskim organima kidnapovanih Srba i ostalih nealbanaca sa Kosova i Metohije.

Pre više od deset godina, istragu o slučaju Košare je pokrenuo nekadašnji niški vojni sud.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се