Interpol traži Kovačevića

Interpol je na svom sajtu objavio crvenu poternicu za Miladinom Kovačevićem, što znači da su sve članice te organizacije obavezne da ga uhapse i isporuče SAD. Naši zvaničnici smatraju da bi trenutna situacija mogla da naruši bilateralne odnose dve zemlje, a Kovačevićev advokat da nema pravnog osnova za isporučenje i da je ceo slučaj ispolitizovan.

Na sajtu Interpola naveden je i fizički opis osumnjičenog i podatak da govori srpski, bosanski, hrvatski i engleski jezik.

Na poternici se navodi da se Kovačević traži zbog krivičnog dela protiv života i zdravlja.

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su da će pokušati da reše taj problem sa američkim vlastima.

"Ovaj slučaj nikako ne pomaže, ovaj slučaj je naneo jedan udarac odnosima Beograda i Vašingtona. Što se tiče Ministarstva spoljnih poslova, ono je preduzelo sve adekvatne mere na saniranju ove situacije. Hitno su povučeni u Beograd konzuli, diplomate koji su bili umešani u ovaj slučaj. U kontaktima sa američkom stranom mi smo rekli da ćemo sarađivati u okviru međunarodnih zakona i zakona i Ustava ove zemlje, na prvom mestu zakona i Ustava ove zemlje, ali i međunarodnih normi ponašanja", rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

U međuvremenu, američki senator Šumer zapretio je da pritisak iz američkog kongresa, da se Kovačević što pre isporuči Americi, neće prestati.

Naglasio je da Kovačević mora da se vrati i da, iako nema sporazuma o izručenju, "mora da se nađe način za to".

Srpski zakoni i "crvena poternica"

Kovačević je zaštićen pravnim suverenitetom svoje zemlje i on, na osnovu Interpolove poternice, ne može da bude uhapšen na teritoriji Srbije, ocenili su pravnici.

Tu ga štiti zakonik o krivičnom postupku, koji zabranjuje izručenje srpskog državljanina stranoj državi. Izuzetak su jedino ratni zločinci.

Pravnici kažu da je teško očekivati da se Kovačević dobrovoljno preda.

"Druga mogućnost je da se on ovde pred sudom pojavi i da mu naš sud sudi, ali uslov za to je da američke vlasti odluče da ustupe predmet našoj državi, našim pravosudnim organima. To je postupak koji se u okviru međunarodne krivično-pravne pomoći može izvesti. E, sad, da li će to uraditi, zavisi od procene američkih nadležnih organa. Američka strana ovo doživljava kao beg od pravde, od njihovih pravosudnih organa. Nikakvo uveravanje koje bi sa ove strane bilo pruženo ne bi ih razuverilo da naši sudovi mogu da vode jedan nepristrasni postupak", ocenio je Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Veselin Cerović,  advokat Miladina Kovačevića, rekao je da je iznenađen zbog raspisivanja crvene poternice zbog krivičnog dela za koje je, "po našem srpskom zakonu, radi eventualnog raspravljanja o krivičnoj odgovornosti Kovačevića, nadležan je opštinski sud".

"Za ovo krivično delo nije praksa da se raspisuje crvena poternica od strane stranih suvereniteta,  ali pošto je slučaj do te mere ispolitizovan onda se ovo i očekivalo", rekao je Cerović.

Miladin Kovačević uhapšen je početkom maja, uz optužbu da je u jednom baru pretukao svog kolegu Brajana Štajnhauera.

Posle mesec dana provedenih u zatvoru, roditelji su platili kauciju od 100.000 dolara i on je pušten da se brani sa slobode.

Treći dan po izlasku iz zatvora, Kovačević je napustio SAD.

Povezane vesti:

Raspisana "crvena poternica" za Miladinom Kovačevićem

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво