Interpol traži Kovačevića

Interpol je na svom sajtu objavio crvenu poternicu za Miladinom Kovačevićem, što znači da su sve članice te organizacije obavezne da ga uhapse i isporuče SAD. Naši zvaničnici smatraju da bi trenutna situacija mogla da naruši bilateralne odnose dve zemlje, a Kovačevićev advokat da nema pravnog osnova za isporučenje i da je ceo slučaj ispolitizovan.

Na sajtu Interpola naveden je i fizički opis osumnjičenog i podatak da govori srpski, bosanski, hrvatski i engleski jezik.

Na poternici se navodi da se Kovačević traži zbog krivičnog dela protiv života i zdravlja.

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su da će pokušati da reše taj problem sa američkim vlastima.

"Ovaj slučaj nikako ne pomaže, ovaj slučaj je naneo jedan udarac odnosima Beograda i Vašingtona. Što se tiče Ministarstva spoljnih poslova, ono je preduzelo sve adekvatne mere na saniranju ove situacije. Hitno su povučeni u Beograd konzuli, diplomate koji su bili umešani u ovaj slučaj. U kontaktima sa američkom stranom mi smo rekli da ćemo sarađivati u okviru međunarodnih zakona i zakona i Ustava ove zemlje, na prvom mestu zakona i Ustava ove zemlje, ali i međunarodnih normi ponašanja", rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

U međuvremenu, američki senator Šumer zapretio je da pritisak iz američkog kongresa, da se Kovačević što pre isporuči Americi, neće prestati.

Naglasio je da Kovačević mora da se vrati i da, iako nema sporazuma o izručenju, "mora da se nađe način za to".

Srpski zakoni i "crvena poternica"

Kovačević je zaštićen pravnim suverenitetom svoje zemlje i on, na osnovu Interpolove poternice, ne može da bude uhapšen na teritoriji Srbije, ocenili su pravnici.

Tu ga štiti zakonik o krivičnom postupku, koji zabranjuje izručenje srpskog državljanina stranoj državi. Izuzetak su jedino ratni zločinci.

Pravnici kažu da je teško očekivati da se Kovačević dobrovoljno preda.

"Druga mogućnost je da se on ovde pred sudom pojavi i da mu naš sud sudi, ali uslov za to je da američke vlasti odluče da ustupe predmet našoj državi, našim pravosudnim organima. To je postupak koji se u okviru međunarodne krivično-pravne pomoći može izvesti. E, sad, da li će to uraditi, zavisi od procene američkih nadležnih organa. Američka strana ovo doživljava kao beg od pravde, od njihovih pravosudnih organa. Nikakvo uveravanje koje bi sa ove strane bilo pruženo ne bi ih razuverilo da naši sudovi mogu da vode jedan nepristrasni postupak", ocenio je Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Veselin Cerović,  advokat Miladina Kovačevića, rekao je da je iznenađen zbog raspisivanja crvene poternice zbog krivičnog dela za koje je, "po našem srpskom zakonu, radi eventualnog raspravljanja o krivičnoj odgovornosti Kovačevića, nadležan je opštinski sud".

"Za ovo krivično delo nije praksa da se raspisuje crvena poternica od strane stranih suvereniteta,  ali pošto je slučaj do te mere ispolitizovan onda se ovo i očekivalo", rekao je Cerović.

Miladin Kovačević uhapšen je početkom maja, uz optužbu da je u jednom baru pretukao svog kolegu Brajana Štajnhauera.

Posle mesec dana provedenih u zatvoru, roditelji su platili kauciju od 100.000 dolara i on je pušten da se brani sa slobode.

Treći dan po izlasku iz zatvora, Kovačević je napustio SAD.

Povezane vesti:

Raspisana "crvena poternica" za Miladinom Kovačevićem

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 10. jul 2008, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

milorad.budisavljevic@siol.net

Gospodo setite se kada su americki piloti u italiji pokidali sajlu od lifta za skijanje i kada je tom prilikom poginulo nekoliko i italijanskih ljudi ali i drugih turista kojih je bilo medju njima pa im je sudjeno u americi a ne u italiji gde su samo minimalno osudjeni i ako tako nisko nisu smeli da lete

(četvrtak, 10. jul 2008, 14:30) - Srdjan [neregistrovani]

milorad.budisavljevic@siol.net

Ja zaista ne sporim nepravde koje su ucinjene nad srpskim narodom kome i sam pripadam.Takodje, smatram da smo se kao drustvo u dobroj meri bavili sopstvenim zlocinima(u poredjenju sa susedima) ali kada je rec o ovom konkretnom sluchaju ne vidim kakve to ima veze sa odgovornoscu Miladina Kovacevica koji je podseticu vas pocinio tesko krivicno delo i pobegao iz zemlje. Opet bih predlozio da se za trenutak izmestimo iz ove situacije i da zamislimo da je neki Amerikanac to isto delo pocinio u Srbiji a zatim klisnuo uz pomoc sluzbenika US ambasde...zadovoljenje pravde bi tada podrazumevalo sta?

(četvrtak, 10. jul 2008, 13:39) - anonymous [neregistrovani]

milorad.budisavljevic@siol.net

Gospodine Srdjane,žao mi je što vidim, da neke svoje unutrašnje kontraverze projektujete na mene!Ja jesam srpski nacionalista i volim svoj narod više od bilo koga drugoga,ali time ne mrzim druge!Moje mišljenje je jasno,da Miladin treba da odgovara za svoje postupke pred našim sudom,na osnovu objektivnog dokaznog materijala i tačka!Svedoci smo grozota i nepravdi koje je prošao srpski narod u celom XX veku.To su nažalost notorne činjenice.Da li bi još neko od drugih naroda mogao da prodje fazu katarze,ili je to rezervisano samo za nas?

(četvrtak, 10. jul 2008, 11:32) - Srdjan [neregistrovani]

milorad.budisavljevic@siol.net

Zamislite da je taj nabildovani Srbin zapravo Hrvat a da je nesretni Brajan ustvari Braja ugostitelj iz Chikaga ...pretpostavljam da biste tada zahtevali smrtnu kaznu za napadacha i glorifikovali americhku pravdu. Ako me nesto iritira to su srpske nacionalistichke zalopojke, to patetichno kukanje nad sopstvenom sudbinom i potpuno odsustvo samokriticnosti kada je rec o "nasim" nedelima. Skrivio je, neka odgovara.

(četvrtak, 10. jul 2008, 11:00) - Jelena [neregistrovani]

milorad.budisavljevic@siol.net

Milorade, nebrojano puta sam osudila napade na nase Srbe, bila sam na raznim demonstracija vezanim za juznu srpsku pokrajinu i kao pojedinac cinim sve sto je trenutno u mojoj moci za ovu zemlju, ali to ovde nije tema. Uopste ne pokusavam da odbranim americki sistem, stavise zgrazavam se njihove demokratije. Ja samo zelim da ovaj covek dobije zasluzenu kaznu i u jednom trenutku ucinilo mi se ispravnim da mu sude tamo gde ce ga sigurno i osuditi. Ne bih ja nas pravosudni sistem nazvala dobrim, cak ni blizu dobrog nije (osim sto je neefikasan, kazne koje nasi sudovi odredjuju su cesto smesne u odnosu na pocinjena krivicna dela), a slozicete se da imam pravo na svoje misljenje, pa makar ono bilo i pogresno.

(četvrtak, 10. jul 2008, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

Zastita

Ako ga isporuce, kakva je to onda prednost biti srpski Drzavljanin. Kakav je to drzavni vrh koji ne postuje sopsteni ustav?
U ovom sluchaju nema odstupanja. Jer to ustav ne omogucava.
Ako isporucenje desi, to je razlog za svakog od nas da razmisli da ode u prvu naseljenicku drzavu i uzme bilo koje drzavljanstvo i odrekne se svoga...

(četvrtak, 10. jul 2008, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

milorad.budisavljevic@siol.net

Draga moja Jelena,nemojte braniti nešto što se ne može odbraniti,mislim na američku pravdu i poštenje!Verujte,da su naši sudovi barem jednako dobri i pošteniji od američkih,posebno prema strancima!Voleo bih da pročitam Vašu osudu jednako teško pretučenih Srba na Kosmetu,što se dešava svake nedelje,ili su nam možda amerikanci bliži od naših Srba na Kosmetu!

(sreda, 09. jul 2008, 23:55) - Jelena [neregistrovani]

pristrasnost se podrazumeva...

Zao mi je sto se ovako nesto naziva obicnom tucom, jer su nanesene povrede vrlo teske. Kako biste se vi osecali da, ne daj Boze, neko sa tako "teskom rukom" tako povredi (ako je istina ono sto su mediji napisali) nekog do koga vam je stalo?! Osim toga, ne treba izbegavati konflikte samo u inostranstvu, vec i u svojoj zemlji.

(sreda, 09. jul 2008, 23:14) - nelson [neregistrovani]

pristrasnost se podrazumeva...

Tuča kao i svaka druga. Ali je momak, od preko dva metra imao još i pretešku ruku.kad je u događaju optužen stranac, pa još srbin, teško je očekivati fer suđenje. Setimo se kako saobraćajac lakše kazni prekršioca iz drugog mesta...
naravoučenije: U stranoj zemlji budite obazrivi na kvadrat. Izbegavajte moguće konflikte. možete proći gore nego što očekujete.

(sreda, 09. jul 2008, 21:31) - Jelena [neregistrovani]

zver

Miomire, niste me razumeli, ne zalazem se za primenu zakona jacega, vec konstatujem da je on neminovnost. Nazalost! O tome kako je prosao Brajan u ovom sukobu procitala sam iz nasih medija, moguce da su oni to prepisali iz americkih. Ko zna, mozda ste vi ipak u pravu da sam i ja u ovom slucaju izmanipulisana mada se uvek i svim silama trudim da to ne budem. I na kraju, volela bih da ovaj decko dobije primerenu kaznu, a posto nemam poverenje u domace pravosudje, ucinilo mi se boljim da mu se sudi u Americi. U celoj ovoj prici zaista su se americki mediji pokazali njihovu manipulativnost i lose namere time sto su ovog coveka prozivali na nacionalnoj osnovi, a ovde nije u pitanju etnicki motivisan sukob.