SAD razmatraju Karadžićeve zahteve

Vlasti SAD razmatraju zahteve Radovana Karadžića da mu dostave dokumenta o sastanku svog izaslanika Ričarda Holbruka sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u julu 1996. godine, kao i da mu omoguće razgovor sa diplomatom koji je tom susretu prisustvovao.

Vlasti SAD potvrdile su da razmatraju zahteve Radovana Karadžića da mu dostave dokumenta o sastanku svog izaslanika Ričarda Holbruka sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u julu 1996. godine, kao i da mu omoguće razgovor s diplomatom koji je tom susretu prisustvovao.

"Vlada SAD može da potvrdi da je, u odgovoru na zahtev Radovana Karadžića u pismu od 11. decembra 2008. godine, započela pretragu za materijalima koji bi odgovarali tom zahtevu, kao i da je pokrenula proceduru kojom bi se njen zvaničnik učinio dostupnim za intervju", piše u pismu koje je sudskom veću Tribunala uputila Ambasada SAD u Hagu.

Karadžić tvrdi da je na navedenom sastanku, održanom 18 i 19. jula 1996. godine u Beogradu, postignut sporazum po kojem je Holbruk, u ime SAD, Saveta bezbednosti UN i samog Tribunala garantovao da bivši lider bosanskih Srba neće biti uhapšen, niti izveden pred sud u Hagu, ukoliko se povuče s dužnosti predsednika Republike Srpske i iz javnog života.

Preko svog pravnog savetnika Pitera Robinsona, Karadžić je od Vlade SAD zatražio "sve informacije" o tome šta je Holbruk na sastanku govorio o "hapšenju ili krivičnom progonu Karadžića".

Zatraženi su i "svi snimci, transkripti, beleške ili memorandume" o telefonskim razgovorima Holbruka sa drugim zvaničnicima SAD tokom pregovora, kao i o telefonskim razgovorima između Miloševića i Karadžića.

Karadžić traži i da SAD omoguće njegovom savetniku Robinsonu razgovor sa ambasadorom Filipom Goldbergom koji je prisustvovao razgovoru Holbruka i Miloševića.

U odgovoru na Karadžićeve zahteve, SAD su kao preduslov zatražile da Tribunal i odbrana garantuju da će tražene materijale, ako postoje, koristiti samo kao osnovu za prikupljanje novih dokaza, te da ih neće obelodaniti, niti drugačije upotrebiti, bez dozvole vašingtonske administracije.

O tome da li će pružiti tu garanciju, koja je predviđena sudskim pravilnikom, sudsko veće predsedavajućeg Iana Bonomija odlučiće naknadno.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, te za zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima širom te republike u periodu od 1992. do 1995. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво